5 octombrie 2022

Reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele NATO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, vineri, 7 ianuarie 2022, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele NATO, desfăşurată în sistem videoconferinţă. Dezbaterile aliate vor viza situaţia de securitate din Vecinătatea Estică şi de la Marea Neagră, generată de desfăşurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, şi implicaţiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică în ansamblul ei.

Ministrul Bogdan Aurescu se va referi la necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare în mod coerent şi cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv şi în special în regiunea Mării Negre, în contextul evoluţiilor curente de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei.

Şeful diplomaţiei române va sublinia şi importanţa consolidării relaţiei transatlantice şi creşterii coeziunii aliate, precum şi aprofundarea cooperării cu partenerii estici. Totodată, ministrul român va reitera sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Reuniunea ministerială a fost convocată de Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, şi va preceda întâlnirile din formatele Comisiei NATO-Ucraina din 11 ianuarie 2022 şi Consiliului NATO-Rusia din 12 ianuarie 2022, care vor avea loc la Bruxelles, având ca obiectiv pregătirea adecvată a acestora.