30 septembrie 2022

Reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a participat marţi, 23 martie 2021, la reuniunea miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, desfăşurată în format videoconferinţă.

Pe agenda reuniunii, în perspectiva Consiliului European din 25-26 martie a.c., a figurat un schimb de opinii cu privire la: coordonarea la nivel european în contextul pandemiei de Covid-19; evoluţiile privind piaţa internă, politica industrială şi piaţa unică digitală; relaţiile cu Turcia şi respectiv relaţiile cu Rusia. De asemenea, în cadrul reuniunii a mai avut loc o dezbatere pe tema Semestrului European, precum şi o informare din partea Preşedinţiei portugheze referitoare la organizarea Conferinţei privind viitorul Europei.

În contextul discuţiilor cu referire la gestionarea pandemiei de Covid-19, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat importanţa menţinerii unei abordări coordonate la nivel UE, mai ales pe fondul evoluţiei situaţiei epidemiologice din multe state membre. Din această perspectivă, a subliniat importanţa prioritară care trebuie acordată, în perioada următoare, derulării în bune condiţii a campaniilor de vaccinare, precum şi asigurării necesarului de doze de vaccin pentru atingerea acestui obiectiv şi pentru derularea în bune condiţii a strategiilor naţionale de vaccinare la nivelul statelor membre.

Secretarul de stat Iulia Matei a reafirmat, de asemenea, susţinerea pentru accelerarea procesului de producţie, livrare şi distribuţie a vaccinurilor la nivel european.

În ceea ce priveşte propunerea recentă de instituire a unui certificat digital, demnitarul român a reafirmat importanţa echilibrului între asigurarea libertăţii de circulaţie în cadrul Pieţei Unice şi evitarea unei abordări discriminatorii pentru cetăţeni în raport cu accesul la liberă circulaţie în cadrul UE.

În ceea ce priveşte piaţa internă, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat necesitatea continuării efortului de eliminare a barierelor şi de reducere a fragmentărilor care afectează încă funcţionarea acesteia. De asemenea, a exprimat sprijinul pentru consolidarea industriei europene şi evaluarea dependenţelor strategice, evidenţiind importanţa tranziţiei ecologice şi digitale pentru asigurarea unei autonomii strategice deschise a Uniunii şi pentru diminuarea diferenţelor de dezvoltare între statele membre. Referindu-se la dimensiunea digitală, Iulia Matei a evidenţiat relevanţa acestui proces de transformare, în condiţiile respectării principiului de a „nu lăsa pe nimeni în urmă” şi cu obiectivul evitării adâncirii diferenţelor de dezvoltare între statele membre.

Cu privire la agenda externă UE, secretarul de stat Iulia Matei a transmis un mesaj de solidaritate cu Cipru şi Grecia şi a exprimat susţinere pentru o abordare calibrată a Uniunii, care să conducă la o agendă pozitivă în relaţia UE-Turcia, în condiţiile menţinerii unei abordări constructive a Turciei. În context, a reafirmat susţinerea pentru reluarea dialogurilor la nivel înalt cu Turcia, dialogul politic reprezentând un element-cheie – inclusiv în abordarea unor teme precum decizia recentă a Turciei de retragere din Convenţia de la Istanbul.