4 decembrie 2021

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat, în zilele de 1 şi 2 septembrie, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE, desfăşurată la Ljubljana, Slovenia, sub mandatul preşedinţiei slovene a Consiliului UE.

În cadrul primei sesiuni a reuniunii ministeriale, referitor la misiuni şi operaţii, oficialul român a menţionat angajamentul ţării noastre pentru securitatea şi stabilitatea în vecinătatea imediată, dar şi în Africa, indicând susţinerea României pentru o abordare integrată, de tip 360 de grade, în ceea ce priveşte Politica de Securitate şi Apărare Comună. De asemenea, a comunicat intenţia statului român de a analiza suplimentarea prezenţei în misiuni şi operaţii ale Uniunii Europene, în contextul evoluţiei situaţiei de securitate pe plan global.

Una dintre temele centrale ale discuţiilor, la care au participat şi Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, precum şi Subsecretarul General al ONU pentru operaţii de pace, Jean-Pierre Lacroix, a vizat situaţia din Afganistan. Astfel, a fost reiterată necesitatea cooperării şi coordonării între UE, NATO şi ONU, dar şi importanţa creşterii capacităţii de a gestiona astfel de crize pe viitor.

Ministrul Ciucă a precizat că „este important să tragem concluziile necesare în urma crizei recente din Afganistan şi să continuăm procesul de reflecţie privind instrumentele de utilizat în acest gen de situaţii, asigurând o cooperare şi coordonare strânsă între UE, NATO şi ONU”.

Miniştrii apărării au abordat de asemenea opţiunile de consolidare a rezilienţei Uniunii, ca parte a discuţiilor mai ample dedicate Busolei Strategice.

„Sporirea capacităţii Uniunii Europene şi a statelor membre de a anticipa, preveni şi răspunde la ameninţări hibride, prin utilizarea instrumentelor adecvate este un element imperios necesar, iar Busola Strategică ar trebui să ţină cont de necesitatea contracarării ameninţărilor hibride, asigurării securităţii maritime, precum şi securităţii şi apărării cibernetice, în vederea consolidării rezilienţei”, a precizat ministrul român al apărării naţionale.

„Ca parte a abordării omnidirecţionale a apărării, încapsulată în conceptul de 360 de grade al Politicii de Securitate şi Apărare Comună UE (PSAC), statele membre şi instituţiile Uniunii Europene trebuie să ofere sprijin în parcursul european şi partenerilor din Estul Europei”, a precizat ministrul Ciucă. Oficialul român a subliniat importanţa întăririi cooperării Ucrainei cu UE în cadrul PSAC şi a solicitat, continuarea eforturilor pentru elaborarea de propuneri concrete care sa fie prezentate partenerilor ucraineni în perspectiva următorului summit UE-Ucraina, din octombrie.