5 octombrie 2022

Reuniunea informală a miniştrilor de externe europeni de la Brest: Busola Strategică şi situaţia de securitate din Vecinătatea Estică

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 13 ianuarie 2022, la o serie de acţiuni în cadrul reuniunii informale (de tip Gymnich) a miniştrilor de externe din statele membre ale UE care este organizată la Brest (Franţa), de Preşedinţia franceză a Consiliului UE, în perioada 13-14 ianuarie 2022.

Astfel, în marja primei zile a reuniunii, a avut loc un dejun de lucru comun al miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre UE privind Busola Strategică, în continuarea discuţiilor din cadrul reuniunii comune a miniştrilor de externe şi cei ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene din 15 noiembrie 2021. De asemenea, miniştrii de externe au avut şi o sesiune de lucru pe tema situaţiei de securitate din Vecinătatea Estică.

În ceea ce priveşte Busola Strategică, ministrul Bogdan Aurescu a salutat evoluţia documentului care va defini acest instrument ce trebuie, în opinia părţii române, să aibă un caracter practic, în conformitate cu principiile Strategiei Globale a UE din 2016. În cadrul discuţiilor, a susţinut o serie de elemente care să reflecte cât mai bine interesele României. Astfel, a arătat că este necesară evidenţierea clară a complementarităţii şi parteneriatului cu NATO şi SUA, în mod special. A subliniat importanţa unei reflectări adecvate a situaţiei actuale de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv din regiunea extinsă a Mării Negre. A reamintit impactul asupra securităţii europene a conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre şi a pledat în favoarea unui angajament sporit al UE în soluţionarea acestora, inclusiv prin documentul strategic în discuţie. A arătat că sunt necesare discuţii aprofundate în ceea ce priveşte capacitatea de intervenţie rapidă a UE, cu luarea în considerare a necesităţii asigurării deplinei complementarităţi cu NATO şi evitarea oricăror duplicări, şi consolidarea instrumentelor pentru combaterea ameninţărilor hibride.

Discuţia privind situaţia de securitate din Vecinătatea Estică a avut loc în contextul deteriorării mediului de securitate în regiune şi al evoluţiilor recente. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea României asupra acestora şi a accentuat importanţa unităţii UE, în baza principiilor şi valorilor comune, şi a continuării pregătirii adoptării de măsuri ferme şi credibile de descurajare a Rusiei, inclusiv sancţiuni, care să fie adoptate în cazul continuării abordării agresive, de escaladare, din partea Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienţei Ucrainei şi a celorlalţi parteneri din Vecinătatea Estică. A accentuat nevoia de dezescaladare concretă a situaţiei de securitate, precum şi faptul că încercările de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii de securitate europene rămân inacceptabile.

În acelaşi timp, a evidenţiat necesitatea întăririi parteneriatelor UE-SUA şi UE-NATO, precum şi a reflectării adecvate a situaţiei de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv în contextul elaborării Busolei Strategice.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanţa creşterii implicării UE în gestionarea şi rezolvarea conflictelor prelungite din regiunea extinsă a Mării Negre, având în vedere impactul asupra situaţiei de securitate din Europa de Est şi plecând de la rezultatele turneului efectuat în Caucazul de Sud (iunie 2021), împreună cu omologii austriac şi lituanian, în coordonarea şi cu mandatul Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate, Josep Borrell.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea pentru integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a salutat vizita efectuată în Ucraina de Înaltul Reprezentant J. Borrell (4-6 ianuarie 2022), care confirmă angajamentul puternic al UE pentru această ţară.

Cea de a doua zi a reuniunii Gymnich, 14 ianuarie, va continua cu Agenda de discuţii privind relaţiile UE-China şi evoluţiile din Mali.

De asemenea, miniştrii europeni de externe vor participa la un dejun informal cu Macky Sall, preşedintele Republicii Senegal şi preşedinte al Uniunii Africane în perioada 2022-2023, şi Moussa Faki Mahamat, preşedintele Comisiei Uniunii Africane, pentru a discuta despre pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană prevăzut pentru perioada 17-18 februarie 2022.