6 decembrie 2021

Reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat responsabili pentru domeniul cooperării pentru dezvoltare din statele membre ale UE

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Daniela Gîtman, a participat joi, 29 aprilie 2021, în sistem videoconferință, la reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat responsabili pentru domeniul cooperării pentru dezvoltare din statele membre ale UE. Reuniunea a fost convocată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și a beneficiat, totodată, de participarea președintei BERD, Odile Renaud-Basso și a președintelui BEI, Werner Hoyer.

Discuțiile au fost axate pe opțiunile privind consolidarea arhitecturii europene de finanțare a cooperării pentru dezvoltare (European Financial Architecture for Development – EFAD), inclusiv în perspectiva adoptării de Concluzii ale Consiliului în acest domeniu.

Pornind de la rezultatele unui studiu de fezabilitate supus dezbaterii, secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat susținerea României pentru scenariul „Status Quo +”, care presupune menținerea formulei instituționale curente și propune adoptarea de acțiuni concrete pentru a îmbunătăți eficiența, impactul și vizibilitatea acțiunilor UE, în concordanță cu interesele strategice și valorile Uniunii. Această opțiune este, totodată, întemeiată pe principiul eficienței financiare și al minimizării costurilor suplimentare pentru statele membre ale UE și bugetul Uniunii.

Oficialul MAE a subliniat necesitatea unei abordări incluzive, prin facilitarea participării tuturor statelor membre, conform abordării “Team Europe”. A susținut, de asemenea, dezvoltarea de către Comisia Europeană de mecanisme destinate simplificării accesului la finanțare de către toți actorii UE activi în domeniul dezvoltării.

S-a pronunțat, totodată, în favoarea promovării principiului „policy first”, conform căruia finanțarea trebuie să țină cont de necesitățile statelor partenere, de obiectivele politicii externe și interesele geopolitice ale UE, de promovarea valorilor UE, precum și de consolidarea vizibilității UE în statele partenere.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat importanța unei abordări geografice echilibrate, cu accent pe vecinătatea UE și pe Africa. De asemenea, a exprimat convingerea că noul Instrument financiar privind vecinătatea, cooperarea pentru dezvoltare și cooperarea internațională (NDICI) – „Global Europe” va consolida rolul UE la nivel global.

Nu în ultimul rând, secretarul de stat Daniela Gîtman a arătat că o arhitectură financiară europeană pentru dezvoltare puternică va veni în întâmpinarea eforturilor multilaterale și va constitui un sprijin esențial în asigurarea eficienței construcției financiare globale în domeniul dezvoltării.