Publicat: 2 Decembrie, 2020 - 09:56
Share

Secretarul de stat Iulia Matei a participat marţi, 1 decembrie 2020, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale, în format videoconferinţă. Pe agenda reuniunii au figurat discuţii referitoare la Conferinţa privind viitorul Europei şi coordonarea la nivel european în contextul pandemiei de COVID-19.

Prima sesiune de lucru a inclus o prezentare de către Preşedinţia germană a Consiliului UE a stadiului pregătirilor pentru Conferinţa privind viitorul Europei, urmată de discuţii referitoare la viitorul Uniunii Europene cu un grup de tineri, membri ai "European Youth Parliament".

Secretarul de stat Iulia Matei a salutat oportunitatea oferită de Preşedinţia germană a Consiliului pentru un schimb deschis de opinii privind viziunea tinerilor asupra priorităţilor la nivel european. În context, a evidenţiat necesitatea concentrării dezbaterilor Conferinţei privind viitorul Europei pe acţiuni şi rezultate concrete, care să contribuie la consolidarea proiectului european. Totodată, demnitarul român a subliniat necesitatea ca, prin măsurile aplicate pentru a răspunde crizei actuale, proiectul european să devină mai puternic şi mai unit, pe baza solidarităţii şi respectului pentru valorile sale fundamentale.

Secretarul de stat român a salutat, de asemenea, participarea la dialogul în format virtual al Consiliului Afaceri Generale a partenerilor Uniunii din Balcanii de Vest, reiterând în cadrul discuţiei sprijinul României pentru politica de extindere, care trebuie să rămână o prioritate majoră a UE.

În cea de-a doua sesiune de lucru, dedicată aspectelor privind gestionarea pandemiei de COVID-19, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat importanţa menţinerii unei coordonări strânse la nivel european. În ceea ce priveşte acţiunile asupra cărora statele membre ar trebui să se concentreze în perioada imediat următoare, demnitarul român a evidenţiat importanţa consolidării instrumentelor de răspuns la criză şi de avertizare timpurie, precum şi a coordonării eforturilor legate de capacităţile de testare şi vaccinare. În egală măsură, în ceea ce priveşte redresarea economică, secretarul de stat Iulia Matei a exprimat sprijinul pentru eforturile Preşedinţiei germane a Consiliului UE, menite a permite implementarea măsurilor agreate la Consiliul European din luna iulie a.c. privind lansarea procesului de redresare economică post-criză, prin asigurarea cadrului normativ şi operaţional necesar.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: