Publicat: 28 Aprilie, 2017 - 08:38

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu va participa la 28 aprilie 2017, la Valletta, la reuniunea informală (Gymnich) a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

Discuțiile din cadrul reuniunii ministeriale se vor concentra pe teme de actualitate, precum: evoluțiile recente din Turcia, globalizarea și provocările la adresa ordinii de drept internaționale, respectiv o evaluare cu miniștrii de externe din statele candidate a stadiului implementării Strategiei Globale a UE.

La reuniune va participa în calitate de invitat și David McAllister, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

Reuniunile informale de tip Gymnich sunt organizate de două ori pe an de către statul care deține Președinția semestrială a Consiliului UE. Denumirea provine de la castelul Gymnich din Germania, unde a avut loc prima întâlnire de acest fel, în 1974.

Scopul principal al acestor reuniuni este facilitarea unui schimb liber de opinii privind subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă europeană.

Dezbaterile nu se finalizează cu decizii operaționale și nici cu adoptarea de Concluzii. Totodată, reuniunile Gymnich reprezintă punctul de plecare pentru dezbaterea temelor ce urmează să figureze pe agenda reuniunilor formale din semestrul respectiv (Consiliul Afaceri Externe, Consiliul European etc.).