Publicat: 11 Aprilie, 2013 - 08:22
Share

Miercuri s-a desfăşurat, la Skopje, reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Evenimentul a fost organizat de Republica Macedonia, care deţine Preşedinţia - în - Exerciţiu a SEECP.

Dezbaterile reuniunii s-au focalizat asupra situaţiei actuale din regiune, a ultimelor evoluţii înregistrate în procesul de extindere, precum şi asupra rolului SEECP, ca principal for politic al regiunii. Intervenţiile participanţilor au relevat consensul asupra necesităţii intensificării eforturilor statelor participante în vederea accelerării reformelor necesare integrării europene şi euro-atlantice a regiunii. Totodată, delegaţiile au subliniat importanţa creşterii funcţionalităţii SEECP şi a sinergiei SEECP – Consiliul Cooperării Regionale (RCC).

În intervenţia sa, şeful delegaţiei României, ministrul delegat Cristian David, a trecut în revistă ultimele evoluţii ale procesului de extindere, importanţa pe care o are cooperarea regională atât prin prisma îndeplinirii criteriilor de aderare, cât şi prin valoarea adăugată pe care o poate aduce dezvoltării economice şi sociale a regiunii. Totodată, Cristian David a reiterat susţinerea fermă a României pentru integrarea europeană a tuturor statelor regiunii, cu îndeplinirea criteriilor de aderare.

În ceea ce priveşte Preşedinţia-în-exerciţiu română a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, ministrul român a precizat: ”România doreşte să focalizeze Preşedinţia sa asupra domeniilor în care se pot obţine progrese tangibile. Tema orizontală va fi consolidarea şi eficientizarea SEECP precum şi găsirea unor modalităţi de a realiza mai mult cu aceleaşi resurse”.

Reprezentantul României a salutat rolul pe care UE, prin intermediul Comisiei Europene, îl joacă în procesul de implementare a proiectelor Consiliului Cooperării Regionale (braţul operaţional al SEECP) şi a pledat în favoarea consolidării relaţiei dintre SEECP şi UE, prin accentuarea profilului SEECP.