Publicat: 23 Aprilie, 2020 - 08:14
Share

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat miercuri, 22 aprilie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, desfăşurată prin video-conferinţă.

Agenda de discuţii a inclus un schimb de opinii privind Ucraina şi Parteneriatul Estic (PaE). La capitolul chestiuni curente, Înaltul Reprezentant Josep Borrell s-a referit la evoluţiile recente din Turcia, Afganistan şi Libia.

În ceea ce priveşte Ucraina, oficialii europeni au reiterat angajamentul faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru sprijinirea procesului de reforme şi soluţionarea conflictului din estul ţării.

În intervenţia sa, secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat necesitatea ca Ucraina să continue eforturile în atingerea obiectivelor de reformă pe termen mediu şi lung, în concordanţă cu standardele, valorile şi principiile europene, precum şi cu interesele tuturor cetăţenilor săi. De asemenea, a reiterat sprijinul pentru politica de sancţiuni a UE, instrument necesar în condiţiile acţiunilor destabilizatoare în regiune.

Referitor la Parteneriatul Estic, discuţiile s-au concentrat pe calendarul acţiunilor viitoare, precum şi pe pachetul de sprijin de urgenţă adoptat de UE în contextul pandemiei de COVID-19. Secretarul de stat român a salutat susţinerea UE pentru partenerii estici în aceste condiţii dificile şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor de consolidare a rezilienţei statelor din Parteneriatul Estic. De asemenea, a reiterat importanţa unei abordări strategice a UE în regiune şi a evidenţiat menţinerea unei agende ambiţioase în contextul viitorului Summit dedicat Parteneriatului Estic.

Tag-uri Nume: