Publicat: 11 Septembrie, 2019 - 08:52

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a prezidat marţi, 10 septembrie 2019, o nouă reuniune interministerială privind problematica Brexit, la care au participat reprezentanţi la nivel de secretar de stat şi la nivel tehnic ai tuturor instituţiilor şi ministerelor de linie cu responsabilităţi în domeniile vizate.

În cadrul reuniunii au fost prezentate cele mai recente evoluţii înregistrate în procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, fiind evidenţiate posibilele scenarii care s-ar putea contura în perioada următoare.

În acest context, Victor Micula a precizat că sunt aşteptate în continuare propuneri viabile, concrete din partea Guvernului britanic pe tema soluţiei backstop, care să respecte obiectivele Acordului de retragere. Secretarul de stat,Victor Micula, a reliefat disponibilitatea UE27 de a continua dialogul cu partea britanică şi a punctat menţinerea poziţionării UE27 privind imposibilitatea redeschiderii negocierilor pe marginea Acordului de retragere.

Pe fondul acestor evoluţii, discuţiile din cadrul reuniunii s-au axat pe stadiul pregătirilor la nivel intern pentru ipoteza retragerii Marii Britanii fără un acord, scenariu care nu poate fi eliminat la acest moment.

Secretarul de stat, Victor Micula, a subliniat necesitatea intensificării eforturilor de pregătire internă şi a evidenţiat responsabilitatea autorităţilor naţionale de a informa de o manieră adecvată toate părţile interesate. În acest context a apreciat importanţa dimensiunii de comunicare publică, necesar a fi ţintită către trei categorii principale: mediul de afaceri, comunitatea românească din Marea Britanie şi cetăţenii britanici din România.

Reprezentanţii instituţiilor şi ministerelor de linie au reiterat disponibilitatea de a oferi în continuare sprijinul necesar pentru implementarea planurilor de contingenţă şi au subliniat angajamentul ferm de a disemina informaţiile relevante către toţi actorii afectaţi de acest proces.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: