28 mai 2022

Reuniunea interparlamentară „Aşteptările parlamentelor naţionale referitoare la Conferinţa privind Viitorul Europei”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Delegaţia Senatului la Adunarea plenară a Conferinţei privind Viitorul Europei a participat marţi, 9 noiembrie a.c., la Reuniunea interparlamentară la nivel de comisii: „Aşteptările parlamentelor naţionale referitoare la Conferinţa privind Viitorul Europei”, ale cărei lucrări s-au desfăşurat în format online. Din delegaţia Senatului fac parte senatorii Claudia Banu, Gabriela Creţu şi Radu Mihai Mihail.

Priorităţile Conferinţei privind Viitorul Europei, precum şi proiectele de raport ale Comisiei pentru Afaceri Constituţionale (AFCO) au reprezentat principalele teme ale reuniunii interparlamentare.

Senatorul Radu Mihail a insistat, pe parcursul dezbaterilor, pe nevoia îmbunătăţirii modului de funcţionare a Uniunii Europene, inclusiv prin reformele propuse de Comisia pentru Afaceri Constituţionale. ,,Oportunitatea oferită de Conferinţă pentru a îmbunătăţi funcţionarea inclusiv a UE, nu poate fi ratată. Consider că un aspect esenţial este să ne asigurăm că cetăţenii înţeleg amploarea şi impactul acestor propuneri, precum şi că aceştia vor adera la propunerile de schimbări. Mai mult, aş sugera ca subiecte precum cele abordate de AFCO să fie verificate în raport cu ideile cetăţenilor şi să se obţină răspunsul explicit din partea acestora.”

De asemenea, senatorul Mihail a ţinut să menţioneze rolul cetăţenilor europeni mobili în acest proces: „Cei care locuiesc şi lucrează în afara ţării lor de origine trebuie să fie ascultaţi, în mod special, pentru că au potenţialul de a oferi perspective noi, ei fiind primii cetăţeni cu adevărat europeni şi nu numai naţionali.”

Senatorul Gabriela Creţu a recomandat, în cadrul intervenţiei sale, menţinerea rolului Conferinţei privind Viitorul Europei, mai exact combaterea populismului în creştere, la nivelul discursului european. „În calitate de federalistă europeană de stânga, mă aşteptam la o conferinţă cu un rezultat clar,, să avem la final un diagnostic agreat al realităţii, decizia de organizare a unei convenţii şi o listă cu modificările necesare pentru a avea o Uniune mai socială, mai funcţională şi mai unită; asta înseamnă schimbări de tratate, schimbări instituţionale şi noi politici de care avem nevoie pentru a ne adapta societăţile la provocările mai vechi şi mai noi”, a afirmat Gabriela Creţu.

Reforma legislaţiei electorale a Uniunii Europene, dreptul la anchetă şi la iniţiativă al Parlamentului European, precum şi componenţa Parlamentului European au fost principalele rapoarte AFCO prezentate în cadrul reuniunii.