27 mai 2022

Reuniunea ministerială a Alianţei pentru Multilateralism, în marja AG ONU

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 23 septembrie 2021, la o nouă reuniune ministerială a Alianţei pentru Multilateralism, care s-a desfăşurat în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Reuniunea ministerială a Alianţei pentru Multilateralism, iniţiativă franco-germană formalizată în 2019, a fost găzduită de ministrul pentru Europa şi al afacerilor externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, şi ministrul federal al afacerilor externe al Germaniei, Heiko Maas.

Reuniunea a prilejuit abordarea unor teme şi provocări de actualitate la nivel global, precum răspunsul internaţional faţă de pandemia de COVID-19, drepturile omului şi egalitatea de gen, acţiunea pentru combaterea schimbărilor climatice, a consecinţelor sale şi pentru prevenirea degradării biodiversităţii.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la importanţa protecţiei mediului înconjurător, mai ales în contextul efectelor corelate pandemiei de COVID-19, care solicită cooperare crescută la nivel multilateral pentru o redresare mai eficientă şi mai bine orientată către principiile economiei verzi. Şeful diplomaţiei române a subliniat că schimbările climatice, degradarea mediului înconjurător şi a biodiversităţii trebuie gestionate ca provocări interdependente.

Referindu-se la angajamentul României în această privinţă, ministrul Bogdan Aurescu a precizat că biodiversitatea reprezintă un domeniu deosebit de relevant, având în vedere că aproximativ 23% din teritoriul naţional reprezintă arii naturale protejate, care fac parte din reţeaua europeană „Natura 2000”.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa utilizării instrumentelor dreptului internaţional pentru a combate efectele provocărilor globale, inclusiv schimbările climatice. În acest context, s-a referit la problema creşterii nivelului mărilor şi oceanelor ca efect direct al schimbărilor climatice, şi la modul în care Comisia de Drept Internaţional a ONU, în care deţine calitatea de membru şi co-preşedinte al Grupului de Studiu privind creşterea nivelului mărilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional, abordează această problemă.

În acelaşi timp, ministrul afacerilor externe a făcut apel la realizarea de progrese semnificative cu ocazia Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP 26) care se va desfăşura în luna noiembrie la Glasgow.

La eveniment au luat parte peste 40 de miniştri şi secretari de stat şi alţi demnitari din întreaga lume, reprezentanţi ai statelor şi organizaţiilor care susţin sistemul multilateral.

Informaţii suplimentare

Alianţa pentru Multilateralism reprezintă o platformă informală menită să atragă şi să genereze formate de cooperare flexibile în jurul unor teme de interes pentru susţinerea şi promovarea unei ordini internaţionale multilaterale, bazate pe dreptul internaţional. Alianţa a fost iniţiată de miniştrii afacerilor externe ai Franţei şi Germaniei, în 2019.

Printre obiectivele Alianţei se numără: protejarea şi promovarea dreptului internaţional şi a instituţiilor internaţionale, lansarea de iniţiative pentru dezvoltarea şi consolidarea sistemului multilateral; reformarea şi modernizarea organizaţiilor internaţionale existente, pentru a le face mai incluzive şi eficiente în a furniza rezultate tangibile pentru cetăţeni.

România s-a asociat, până în prezent, mai multor iniţiative din cadrul Alianţei: Apelul de la Paris pentru încredere şi securitate în spaţiul cibernetic, Declaraţia comună a Grupului de prieteni ai climei şi securităţii. La 24 aprilie 2020, România a susţinut, de asemenea, Declaraţia ministerială a Alianţei pentru Multilateralism „We need strong global cooperation and solidarity to fight COVID-19”, document care exprimă sprijinul şi solidaritatea pentru demersurile întreprinse în plan multilateral, în contextul crizei generate de COVID-19 şi, la 7 august 2020, s-a alăturat declaraţiei intitulate „Strengthening the multilateral health architecture”, adoptată în urma reuniunii ministeriale din 26 iunie 2020.

În cadrul reuniunii platformei, din marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, desfăşurată la 25 septembrie 2020, România a andosat Declaraţia privind principiile Alianţei pentru Multilateralism.