28 mai 2022

Reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 15 noiembrie 2021, la Bruxelles, la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de omologii săi din statele membre UE şi din statele partenere – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

În cadrul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a salutat decizia de organizare a celui de-al şaselea Summit PaE la 15 decembrie 2021, un moment important pentru revitalizarea formatului, prilej pentru a fi stabilite viziunea strategică pe termen lung pentru Parteneriat, precum şi obiectivele concrete ale acestuia pentru perioada post-2020.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, în context, importanţa obţinerii de rezultate concrete în procesele de reformă din statele partenere, în special în ceea ce priveşte respectarea statului de drept, combaterea corupţiei şi utilizarea judicioasă a sprijinului oferit de UE. Totodată, a evidenţiat necesitatea ca UE să răspundă în mod adecvat necesităţilor de cooperare şi ambiţiilor statelor partenere, inclusiv prin angajament pentru asistenţă consistentă pentru reforme, finanţare adecvată şi acces sporit la piaţa europeană. Un astfel de angajament al UE va contribui substanţial la transformarea democratică a regiunii.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat viziunea României asupra priorităţilor strategice definitorii pentru perioada post-2020 a Parteneriatului, inclusiv în baza concluziilor extrase ca urmare a turneului diplomatic realizat de şeful diplomaţiei române, alături de omologii in Austria şi Lituania, în ţările din Caucazul de Sud, cu mandatul şi în coordonare cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell. Printre acestea se numără: intensificarea angajamentului comun pentru un Parteneriat ambiţios şi consolidat, care să reflecte necesitatea de redresare, de consolidare a rezilienţei şi de aprofundare a reformelor în regiune. Totodată, a arătat că este important să fie recunoscute şi sprijinite aspiraţiile europene şi eforturile în direcţia integrării europene depuse de statele asociate (Georgia, Republica Moldova, Ucraina).
A solicitat o atenţie crescută respectării valorilor fundamentale comune, precum şi identificarea de opţiuni concrete pentru intensificarea cooperării sectoriale cu statele PaE, în domeniile transportului, energiei, digital, economiei verzi, mediului înconjurător, comerţului şi investiţiilor.

A pledat, de asemenea, pentru consolidarea dimensiunii de securitate în Vecinătatea Estică şi iniţierea de formate de dialog dedicate pe subiect cu partenerii interesaţi, în vederea sprijinirii acestora în combaterea ameninţărilor hibride cu care se confruntă şi creşterii rezilienţei acestora, precum şi a implicării mai eficiente a UE în facilitarea soluţionării conflictelor prelungite – temă inclusă pe agenda CAE la iniţiativa ministrului român de externe.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca sprijinul pentru poporul belarus să continue, reamintind Planul economic pentru un Belarus Democratic, elaborat de Comisia Europeană în urma propunerii de anul trecut a Preşedintelui României, Klaus Iohannis, împreună cu omologii polon şi lituanian, care arată oportunităţile pe care această ţară le are la dispoziţie după ce va avea loc tranziţia la un regim democratic.