Publicat: 20 Ianuarie, 2020 - 08:27
Share

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat duminică, 19 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea ministerială a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Evenimentul a fost organizat de Preşedinţia luxemburgheză a organizaţiei.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, în cadrul intervenţiei sale din deschiderea evenimentului, importanţa activităţii organizaţiei în contextul internaţional curent, marcat de creşterea îngrijorătoare a fenomenelor de antisemitism şi intoleranţă.
Şeful diplomaţiei române a exprimat susţinerea neechivocă a României pentru adoptarea, în cadrul reuniunii, a unei Declaraţii ministeriale prin care să fie reafirmate principiile Declaraţiei de la Stockholm, documentul fondator al IHRA din anul 2000.

,,La douăzeci de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Stockholm, asistăm, în mod profund regretabil, la o creştere fără precedent a antisemitismului şi negării Holocaustului în societăţile noastre. Avem, aşadar, responsabilitatea de a acţiona pentru asigurarea unui climat de respect, toleranţă şi diversitate pentru comunităţile evreieşti din ţările noastre. România depune eforturi importante pentru a deveni un adevărat model regional în ceea ce priveşte asumarea trecutului şi promovarea memoriei Holocaustului. Totodată, pe durata recentei Preşedinţii a României a Consiliului UE, am promovat cu prioritate tema luptei împotriva antisemitismului şi sperăm că şi alte preşedinţii ale Consiliului UE ne vor urma exemplul", a subliniat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

În cadrul sesiunii, ministrul afacerilor externe a făcut referire şi la mandatul de succes al Preşedinţiei-în-exerciţiu române a IHRA, în perioada martie 2016 - martie 2017, care s-a axat pe trei priorităţi: consolidarea educaţiei despre Holocaust, încurajarea cercetării academice şi combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi discriminării. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat personalitatea diplomatului Mihnea Constantinescu, care a coordonat programul Preşedinţiei române a Alianţei, aducând un omagiu memoriei sale.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat totodată demersurile concrete întreprinse de România, în perioada recentă, în materie de asumare a trecutului, educaţie şi cercetare privind Holocaustul şi comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv introducerea în legislaţia română a definiţiei de lucru a antisemitismului, convenită în cadrul IHRA în timpul preşedinţiei române, reconfirmând angajamentul continuu al României în aceste domenii.

Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) este o organizaţie internaţională cu sediul la Berlin, care numără 34 de state membre. IHRA a fost fondată în anul 1998 şi îşi desfăşoară activitatea pe baza Declaraţiei de la Stockholm, acţionând în scopul consolidării memoriei, cercetării şi educaţiei despre Holocaust.

România a deţinut în perioada martie 2016 - martie 2017 Preşedinţia-în-exerciţiu a IHRA. Cele trei priorităţi ale României au fost consolidarea educaţiei despre Holocaust, încurajarea cercetării academice şi combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi discriminării.

Cel mai semnificativ rezultat obţinut de Alianţă pe durata Preşedinţiei României a constat în adoptarea Definiţiei de lucru a antisemitismului, în cadrul reuniunii plenare a organizaţiei de la Bucureşti, din luna mai 2016.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: