Publicat: 12 Iunie, 2018 - 09:12

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat luni, 11 iunie 2018, la Split, la reuniunea ministerială a Iniţiativei Central Europene (ICE), organizată de Preşedinţia-în-Exerciţiu anuală a ICE, exercitată de Republica Croaţia.

Agenda reuniunii a cuprins dezbateri despre viitorul Iniţiativei, inclusiv în contextul intenţiei Austriei de a se retrage din ICE, despre provocările şi experienţele în procesele de aderare la Uniunea Europeană şi despre rolul statelor membre ICE în asigurarea stabilităţii regionale în contextul provocărilor transnaţionale diverse, cu accent pe combaterea efectelor migraţiei ilegale şi creşterea conectivităţii. Reuniunea ministerială a reprezentat încă o oportunitate pentru miniştrii afacerilor externe din statele membre ale Iniţiativei Central Europene pentru promovarea şi consolidarea cooperării regionale.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat în intervenţia sa aprecierea şi sprijinul României pentru parcursul de etapă al Preşedinţiei ICE exercitată de Republica Croaţia.

Oficialul român a subliniat relevanţa Iniţiativei Central Europene, inclusiv în contextul integrării europene a Balcanilor de Vest şi al cooperării Uniunii Europene cu statele Parteneriatului Estic participante: Republica Moldova, Ucraina şi Belarus. Totodată, partea română a salutat Pachetul de Extindere 2018 şi recomandările propuse. Implementarea recomandărilor Comisiei ar putea face ca 2018 să fie un "an european" în ceea ce priveşte progresul reformelor în statele din Balcanii de Vest. Procesul extinderii şi reflecţia asupra viitorului UE ar trebui să continue simultan, iar perspectiva europeană a statelor candidate şi potenţial candidate depinde de progresele individuale ale acestora pe baza criteriilor stabilite. România susţine aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale statelor ICE, iar acestora le revine sarcina de a continua eforturile susţinute pentru reformele politice şi economice.

Secretarul de stat George Ciamba a arătat că la nivel regional, profilul politic deja conturat al ICE şi asumarea obiectivelor de către statele membre pot conferi substanţă şi coerenţă acţiunilor conjugate şi de alte structuri de cooperare, în beneficiul întregii regiuni, prin coordonarea instrumentelor specifice. România susţine în mod constant aspiraţiile europene ale partenerilor din cadrul ICE, precum şi eforturile depuse pentru îndeplinirea angajamentelor asumate privitoare la standardele democratice.

Cu referire la dezbaterea privind stabilitatea regională, secretarul de stat George Ciamba a subliniat rolul conectivităţii energetice şi a securităţii energetice ca factor ce poate contribui esenţial la continuarea dezvoltării regiunii. O viitoare integrare europeană a statelor aspirante în structurile europene constituie o sursă sigură de securitate pentru întreaga regiune. În context, a menţionat Summit-ul Iniţiativei celor 3 Mări care va fi găzduit de România în luna septembrie 2018 şi care va reuni 9 state membre UE participante la ICE, iar la Forumul de afaceri din marja acestuia au fost invitaţi şi reprezentaţi ai 7 state membre ICE din Balcanii de Vest şi din Vecinătatea Estică.

Reuniunea ministerială a adoptat documente relevante pentru cooperarea economică şi organizarea instituţională în cadrul ICE: Decizia privind bugetul Fondului de cooperare ICE 2019 şi Decizia Preşedinţiei ICE 2019, care va fi exercitată de Italia.

Tag-uri Nume: