27 septembrie 2022

Reuniunea Ministerială Uniunea Europeană – Vecinătatea Sudică

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 29 noiembrie 2021, la cea de-a 3-a Reuniune Ministerială UE – Vecinătatea Sudică, desfăşurată la Barcelona, la invitaţia Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a comisarului european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, şi a ministrului spaniol al afacerilor externe, UE şi cooperării, Jose Manuel Albares Bueno.

Reuniunea a abordat evoluţiile parteneriatului strategic dintre UE şi Vecinătatea Sudică şi a evaluat stadiul de implementare a Noii Agende pentru Mediterana, adoptată de UE în aprilie 2021.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a arătat că Noua Agendă pentru Mediterana şi Planul Economic şi de Investiţii în Vecinătatea Sudică sunt instrumente relevante pentru abordarea mai coerentă şi coordonată a provocărilor regionale majore – conflicte, decalaje socio-economice, impactul masiv al schimbărilor climatice, migraţia ilegală, terorismul şi crima organizată.

Referindu-se la principalele direcţii de acţiune necesare în perioada următoare, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o abordare sistemică a migraţiei, inclusiv a cauzelor fundamentale care generează acest fenomen. A apreciat necesitatea unei cooperări mai strânse cu statele terţe de origine şi de tranzit, în gestionarea acestui fenomen, precum şi pentru o coordonare mai bună între politicile de abordare a migraţiei şi cele privind susţinerea dezvoltării partenerilor sudici.

Ministrul Aurescu a subliniat şi importanţa tranziţiei ecologice şi a atingerii obiectivului de neutralitate climatică, arătând că, în contextul creşterii preţurilor la energie la nivel mondial, este necesară consolidarea rezilienţei în domeniu.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a reiterat poziţia principială a ţării noastre referitoare la rezolvarea paşnică a conflictelor din regiune, dând prioritate dialogului şi negocierii, precum şi susţinerea fermă a principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a tuturor statelor implicate în aceste diferende.

În acest sens, a reiterat poziţia României cu privire la Procesul de Pace din Orientul Mijlociu şi anume sprijinul pentru o soluţie negociată a conflictului israelo-palestinian bazat pe formula celor două state, ca unica soluţie care răspunde adecvat aspiraţiilor părţilor de a trăi în pace, securitate şi prosperitate.

În calitatea României de Preşedinţie a Comunităţii Democraţiilor, până în septembrie 2022, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reliefat angajamentul României în direcţia promovării şi respectării principiilor şi instituţiilor democratice, a statului de drept, drepturilor omului şi bunei guvernări şi a evidenţiat că acestea trebuie să reprezinte o parte integrantă a parteneriatului dintre UE şi vecinii sudici. A amintit în acest context Conferinţa Globală „Participarea democratică incluzivă pentru prevenirea şi combaterea extremismului violent”, desfăşurată săptămâna trecută sub înaltul patronaj al MAE român, în contextul Preşedinţiei României a Comunităţii Democraţiilor, şi organizată împreună cu MAE al Regatului Maroc şi secretarul general al Comunităţii Democraţiilor – ca exemplu de diseminare de bune practici în vederea consolidării rezilienţei democratice şi societale.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, implicarea României în sprijinirea statelor din Vecinătatea Sudică în combaterea pandemiei de COVID-19.

Informaţii suplimentare
Reuniunea Ministerială UE – Vecinătatea Sudică este un format de dialog la care participă reprezentanţi ai instituţiilor europene, ai statelor membre UE şi ai celor 10 parteneri ai UE din Vecinătatea Sudică (Algeria, Egipt, Iordania, Israel, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Palestina, Tunisia). Discuţiile din cadrul reuniunilor ministeriale asigură trecerea în revistă a stadiului relaţiei, în vederea întăririi parteneriatului strategic dintre UE şi Vecinătatea Sudică, evaluarea implementării Noii Agende pentru Mediterana, cadru comun de acţiune adoptat de Consiliul UE în aprilie 2021, precum şi abordarea oportunităţilor oferite de noul cadru de cooperare.