Publicat: 22 Septembrie, 2020 - 09:26
Share

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 21 septembrie, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

Înaintea reuniunii, a avut loc, la invitaţia Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Josep Borrell, un mic dejun informal cu Svetlana Tihanovskaia, reprezentant de marcă al opoziţiei din Belarus. Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea părţii române cu privire la încălcarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale de către autorităţi.

A arătat că Belarus trece printr-o perioadă de transformări pe calea modernizării şi democratizării, iar această evoluţie trebuie să se bucure de întreaga susţinere a UE şi a statelor membre. De asemenea, a exprimat susţinerea pentru adoptarea sancţiunilor împotriva celor vinovaţi de fraudarea alegerilor şi represiunea contra manifestanţilor paşnici. Totodată, a prezentat textul Declaraţiei Comune a Preşedinţilor României, Poloniei şi Lituaniei adoptată în această dimineaţă, care propune un pachet cuprinzător de asistenţă economică pentru un Belarus democratic din partea UE - o contribuţie concretă şi utilă la dezbaterea despre modalităţile de susţinere a procesului de democratizare din Belarus.

În intervenţia sa la punctul "Afaceri curente", ministrul Bogdan Aurescu a abordat mai întâi tensiunile din Mediterana de Est. Astfel, a reiterat apelul la detensionare şi dezescaladare şi a susţinut eforturile diplomatice ale Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Josep Borrell, ale Preşedintelui Consiliului European şi ale Germaniei în scopul reluării dialogului direct. A pledat pentru o abordare echilibrată care să permită crearea spaţiului politic pentru negocieri.

Referitor la relaţiile UE-Rusia, şeful diplomaţiei române a abordat cazul Navalnîi, ministrul Bogdan Aurescu evidenţiind necesitatea ca UE să solicite Rusiei să-şi asume responsabilitatea de a asigura o investigaţie imparţială, transparentă şi cuprinzătoare a cazului şi să coopereze deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Ministrul Aurescu s-a alăturat celorlalţi miniştri care au arătat că este util ca UE să adopte o poziţie activă cu privire la acest subiect şi să examineze posibilitatea de a adopta eventuale măsuri restrictive, dacă va fi necesar.

Miniştrii de externe europeni au dezbătut şi alte subiecte de actualitate, precum situaţia din Liban, relaţiile UE-China, situaţia din Hong Kong şi situaţia din Venezuela.

Totodată, au avut discuţii pe tema situaţiei din Libia, a viitorului relaţiilor Uniunea Europeană-Uniunea Africană şi a evoluţiilor din Belarus.

În ceea ce priveşte Libia, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa unităţii UE privind dosarul libian, pe toate componentele sale. România susţine eforturile ONU şi ale Germaniei de mediere în cadrul dosarului, ministrul Aurescu apreciind necesară folosirea ferestrei de oportunitate generate de acordul de încetare a focului, care reprezintă o etapă către trecerea spre discuţii politice de substanţă, de natură să ducă la o soluţionare durabilă a conflictului.

Referitor la relaţiile UE-Uniunea Africană, poziţia părţii române este în sensul încheierii unui Acord Post-Cotonou modern şi ambiţios. Este, de asemenea, necesară consolidarea şi adaptarea strategiei de comunicare faţă de Africa, ţinând cont de faptul că UE este cel mai mare donator pentru Africa.

Ministrul român a transmis solidaritatea României cu societatea civilă din Belarus, care îşi apără drepturile, în ciuda represiunilor. A subliniat că sancţiunile trebuie să intre în vigoare cât mai curând, în conformitate cu cele discutate şi agreate la reuniunea Gymnich de la Berlin, orice întârziere în adoptarea acestora riscând să aducă cu sine evoluţii nedorite.

Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat sprijinul acordat deja de România pentru societatea civilă şi mass-media independentă din Belarus şi a subliniat necesitatea continuării asistenţei UE pentru acestea. A informat asupra susţinerii părţii române pentru o misiune OSCE de facilitare a dialogului naţional. A reiterat prezentarea Declaraţiei Comune de astăzi a Preşedinţilor României, Poloniei şi Lituaniei privind Belarus, accentuând asupra nevoii unei susţineri de către UE prin elaborarea unui pachet de asistenţă economică pentru Belarus - astfel cum se propune în Declaraţia Comună.

În cadrul dejunului de lucru, miniştrii de externe au dezbătut relaţiile UE cu vecinătatea sudică. Poziţia părţii române este că discuţia pe acest subiect este oportună, la aniversarea a 25 de ani de la lansarea Procesului Barcelona, dar şi în contextul adoptării Instrumentului de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (NDICI). De altfel, regiunea se confruntă cu provocări complexe, sprijinul UE fiind esenţial. Viitorul relaţiilor cu regiunea ar trebui să ţină cont de cele mai urgente preocupări ale vecinătăţii sudice, instabilitatea şi insecuritatea care afectează o serie de state ale regiunii având un impact negativ şi asupra UE. De asemenea, identificarea modalităţilor de revitalizare a parteneriatului cu regiunea trebuie să ia în calcul impactul pandemiei de COVID-19, cu accent prioritar pe refacerea economiilor din vecinătatea sudică prin utilizarea mecanismelor şi instrumentelor financiare existente.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: