20 septembrie 2021

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 12 iulie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (CAE), care va avea loc la Bruxelles.

În cadrul reuniunii, miniștrii de externe europeni vor avea dezbateri cu privire la aspectele geopolitice ale noilor tehnologii digitale, Busola Strategică a UE și situația din Etiopia. Totodată, discuțiile vor viza evoluțiile recente din Afganistan și Liban.

Șeful diplomației române va face, totodată, o prezentare a rezultatelor și concluziilor turneului recent efectuat alături de miniștrii de externe din Austria și Lituania în Caucazul de Sud (24-26 iunie 2021).

În marja CAE, miniștrii europeni vor participa la un mic-dejun informal cu ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry. Totodată, miniștrii de externe vor participa la un dejun informal cu ministrul de externe israelian Yair Lapid.

În ceea ce privește rezultatele turneului realizat împreună cu omologii din Austria și Lituania, în Armenia, Azerbaijan și Georgia în coordonare și cu mandatul Înaltului Reprezentant UE, ministrul Bogdan Aurescu va arăta că vizită a reprezentat primul rezultat concret după discuțiile informale de la reuniunea Gymnich din 26-27 mai 2021, când, la inițiativa ministrului Aurescu, a fost abordată, pentru prima dată la nivel european, tema conflictelor prelungite în Vecinătatea Estică a Uniunii, precum și instrumentele concrete care pot fi folosite de către UE pentru gestionarea și soluționarea acestora. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta concluziile principale ale vizitei, printre care reconfirmarea angajamentului UE pentru securitatea, stabilitatea și prosperitatea regiunii și a rolului Uniunii Europene ca partener de încredere pentru Armenia, Azerbaidjan și Georgia, care poate oferi sprijin valoros pentru rezolvarea unor chestiuni sensibile în regiune, precum și printr-o cooperare regională mai intensă și structurată. Ministrul român va avansa o serie de propuneri cuprinzătoare privind rolul pe care UE îl poate avea în regiune și modalitățile de implicare mai eficientă în gestionarea și soluționarea conflictelor prelungite, dar și în consolidarea rezilienței partenerilor. Printre asemenea măsuri se numără: participarea celor trei miniștri de externe din regiune la reuniunile CAE din toamnă, în calitate de invitați speciali; o utilizare judicioasă/sistemica a sancțiunilor, mai ales în contextul Regimului Global de Sancțiuni al UE; sprijinirea măsurilor de creștere a încrederii între Armenia și Azerbaidjan; explorarea posibilității extinderii aplicării DCFTA (Acordul Cuprinzător de Liber Schimb) UE-Georgia și la regiunile separatiste și acordarea de sprijin în contextul pandemiei de COVID-19 pentru redresarea economică, respectiv prin donații de vaccinuri. De asemenea, va evidenția importanța pe care UE o acordă regiunii și angajamentul UE de a sprijini cooperarea, inclusiv prin intermediul oportunităților oferite de Parteneriatul Estic.

Discuțiile referitoare la geopolitica noilor tehnologii au loc în contextul interconexiunilor tot mai evidente cu politica externă și de securitate a UE. Miniștrii vor avea un prim schimb de opinii pentru a identifica impactul noilor tehnologii asupra politicii externe a UE. Ministrul român va arăta că o diplomație europeană digitală trebuie să pornească de la valorile și principiile democrației și drepturilor omului și va trebui să țină cont de necesitatea de a preveni și contracara amenințările din partea actorilor statali sau non-statali care nu aparțin aceleiași comunități de valori și securitate. Va sublinia, în acest sens, importanța unei cooperări solide cu parteneri like-minded, în special SUA, și pentru construirea de coaliții la nivel multilateral. Va aminti contribuția pe care o poate avea în domeniu Centrul european Cyber de la București.

Reuniunea va include și o discuție privind Busola Strategică (proces de reflecție al Uniunii Europene, care vizează definirea rolului de actor relevant al UE în domeniul securității și apărării). Este primul schimb de opinii pe această temă la nivelul miniștrilor de externe. Discuțiile sunt relevante din perspectiva exprimării viziunilor statelor membre privind parteneriatele și reziliența, aspecte care vor fi luate în considerare în procesul de elaborare al Busolei. Ministrul Bogdan Aurescu se va referi la importanța parteneriatelor, în special SUA și NATO, evidențiind necesitatea asigurării complementarității UE-NATO. Va reitera importanța consolidării rezilienței strategice a UE, dar și în vecinătatea imediată (Est și Sud) și Balcanii de Vest. Va arăta că Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, recent înființat la București, va putea contribui la atingerea acestor obiective.

Invitarea ministrului afacerilor externe al Israelului, Yair Lapid, are loc în contextul instalării recente a noului guvern israelian. Discuția va fi o oportunitate pentru un schimb de opinii privind relațiile UE-Israel, aspecte regionale, precum și rolul UE în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu. Ministrul român de externe va prezenta o intervenție comună, în numele Bulgariei, Croației și al României, în cadrul căreia va sublinia relația specială dintre UE și Israel și va reitera sprijinul pentru dezvoltarea cooperării UE-Israel și pentru reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere UE-Israel. Se va referi, de asemenea, și la evoluțiile recente din Orientul Mijlociu. Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia interesul UE de a avea un rol activ în deblocarea Procesului de Pace în Orientul Mijlociu. Va menționa importanța implementării măsurilor de consolidare a încrederii pentru a asigura un cadru favorabil reluării discuțiilor directe în sprijinul unei soluții negociate în două state. Va reitera de asemenea importanța strategică a Israelului pentru Vecinătatea Sudică a UE.

În cadrul discuțiilor informale cu ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry, oficialul român se va referi la necesitatea aprofundării relațiilor dintre UE și Egipt, inclusiv prin intermediul Consiliului de Asociere UE-Egipt, bazat pe Noua Agendă pentru Mediterana, precum și la valorificarea Priorităților Parteneriatului comun. Va arăta că Egiptul este un partener și aliat cheie în regiunea MENA, cu rol important în menținerea stabilității regionale, amintind contribuția recentă a Egiptului în dezescaladarea și intermedierea acordului de încetare a focului între Israel și Hamas.

Consiliul Afaceri Externe va adopta Concluzii ale Consiliului privind o Europă conectată global, extinzând agenda UE pentru conectivitate la nivel global, care până acum a vizat cu precădere Asia. Ministrul Aurescu va saluta această abordare care va contribui la utilizarea conectivității ca factor de convergență în consolidarea cooperării cu partenerii like-minded, dar și a rezilienței statelor din vecinătatea UE.