21 septembrie 2021

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 12 iulie 2021, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (CAE), care s-a desfăşurat la Bruxelles.

În cadrul reuniunii, miniştrii afacerilor externe europeni au abordat teme precum aspectele geopolitice ale noilor tehnologii digitale, ultimele evoluţii din Etiopia şi Busola Strategică, precum şi evoluţiile recente din Afganistan şi Liban.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o intervenţie prin care a prezentat şi evaluat, din perspectiva României, rezultatele excelente ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova de la 11 iulie 2021, pe care le-a salutat ca o victorie a democraţiei prin care cetăţenii Republicii Moldova au optat clar pentru calea pro-europeană, pentru reforme democratice, consolidarea statului de drept, a instituţiilor democratice şi accelerarea şi eficientizarea luptei contra corupţiei. De asemenea, a făcut o prezentare a rezultatelor şi concluziilor foarte bune ale turneului recent efectuat alături de miniştrii de externe din Austria şi Lituania în Caucazul de Sud (24-26 iunie 2021).

În marja CAE, ministrul Aurescu a participat la un mic-dejun informal cu ministrul egiptean al afacerilor externe, Sameh Shoukry, organizat de Cipru, şi a avut, în marjă, o întrevedere bilaterală cu ministrul egiptean (comunicat separat – https://www.mae.ro/node/56173). Totodată, a participat la un schimb de opinii informal al miniştrilor europeni cu ministrul afacerilor externe israelian Yair Lapid.

Un subiect de o importanţă deosebită pentru România a fost discutarea rezultatelor turneului în Azerbaidjan, Armenia şi Georgia, efectuat de miniştrii afacerilor externe din România, Austria şi Lituania, în coordonare cu şi cu mandatul Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Josep Borrell. Ministrul Bogdan Aurescu şi cei doi omologi din Austria şi Lituania au informat statele membre în legătură cu principalele concluzii ale acestei vizite comune şi au avansat propuneri concrete rezultate în urma discuţiilor purtate în cele trei capitale.

Astfel, vizita a reprezentat un prim rezultat după discuţiile informale de la reuniunea Gymnich din 26-27 mai 2021 de la Lisabona când, la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu, a fost abordată, pentru prima dată la nivel european, tema conflictelor prelungite în Vecinătatea Estică a Uniunii, precum şi instrumentele concrete care pot fi folosite de către UE pentru gestionarea şi soluţionarea acestora în sprijinul partenerilor estici. Vizita a contribuit la reconfirmarea angajamentului UE pentru securitatea, stabilitatea şi prosperitatea regiunii şi a reprezentat un semnal important în ceea ce priveşte implicarea UE.

Ministrul Bogdan Aurescu a avansat serie de propuneri cuprinzătoare privind rolul pe care UE îl poate avea în regiune şi modalităţile de implicare mai eficientă în gestionarea şi soluţionarea conflictelor prelungite, dar şi în consolidarea rezilienţei partenerilor.

Printre asemenea măsuri se numără: continuarea dialogului politic, într-un format/mecanism de dialog care să includă Azerbaidjan, Armenia şi Georgia, inclusiv prin invitarea miniştrilor de externe din aceste state la o reuniune formală a CAE în toamna acestui an, în calitate de invitaţi speciali, şi dezvoltarea, astfel, a unei cooperări mai intense şi mai structurate cu UE pe tema conflictelor prelungite; sprijinirea creării unui format regional de cooperare între cele trei state, cu facilitarea şi participarea UE; o utilizare mai eficientă şi sistemică a instrumentului sancţiunilor, mai ales în contextul Regimului Global de Sancţiuni al UE în domeniul drepturilor omului; sprijinirea de către UE a măsurilor de creştere a încrederii între Armenia şi Azerbaidjan prin crearea precondiţiilor necesare demarării dialogului bilateral pe dosare precum eliberarea prizonierilor şi predarea hărţilor ariilor minate sau demarcarea frontierei; explorarea posibilităţii extinderii aplicării DCFTA (Acordul Cuprinzător de Liber Schimb) UE-Georgia şi la regiunile separatiste; acordarea de sprijin în contextul pandemiei de COVID-19 pentru redresarea economică, respectiv prin donaţii de vaccinuri şi teste rapide.

De asemenea, a evidenţiat importanţa utilizării oportunităţilor oferite de Parteneriatul Estic şi necesitatea unei pregătiri bune a Summitului formatului din acest an, inclusiv prin dezvoltarea unei dimensiuni de securitate a PaE.

Înaltul Reprezentant Josep Borrell a mulţumit celor trei miniştri pentru realizarea vizitei, apreciind misiunea ca fiind un succes, cu prilejul căreia au fost transmise mesaje foarte clare privind angajamentul UE în regiune, modalităţile de dezvoltare a relaţiilor bilaterale şi sprijinirea cooperării regionale. Miniştrii de externe participanţi au exprimat, la rândul lor, apreciere faţă de rezultatele turneului diplomatic al miniştrilor român, austriac şi lituanian.

În ceea ce priveşte rezultatele alegerilor din Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a salutat, o dată în plus, victoria decisivă obţinută de forţele pro-europene, fiind un vot în favoarea statului de drept şi a parcursului democratic, pe calea integrării europene. A adresat, în acest sens, un îndemn la nivelul UE şi al statelor membre de a continua să susţină în mod ferm parcursul european al R. Moldova, în baza unei agende reformatoare şi implementarea Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană. România va continua să fie un susţinător implicat al acestui proces, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova.

Discuţiile referitoare la geopolitica noilor tehnologii au avut loc în contextul interconexiunilor tot mai evidente cu politica externă şi de securitate a UE şi au ocazionat un schimb de opinii referitor la impactul acestora asupra politicii externe a UE. Poziţia părţii române este de susţinere a principiilor generale care definesc viziunea europeană, acelea ale unui spaţiu cibernetic deschis, liber şi stabil, care să apere drepturile şi valorile fundamentale în sfera digitală. Trebuie totodată continuate eforturile de consolidare a industriei europene de profil şi reducere a dependenţei faţă de actorii care nu împărtăşesc aceleaşi valori occidentale. În privinţa dimensiunii externe a tehnologiilor digitale, este importantă consolidarea rezilienţei partenerilor în faţa provocărilor şi ameninţărilor în domeniul digital (dezinformare şi acţiuni maligne) venite din partea actorilor statali şi non-statali. Este necesară, totodată, consolidarea cooperării cu SUA şi alţi parteneri cu viziuni similare inclusiv prin recent înfiinţatul Consiliu pentru Comerţ şi Tehnologie UE-SUA, cu ocazia vizitei la Bruxelles a Preşedintelui Joe Biden din 15 iunie. Operaţionalizarea Centrului Cyber de la Bucureşti va contribui în domeniul securităţii cibernetice prin soluţii la provocările viitoare.

Un alt subiect pe agenda reuniunii a fost Busola Strategică, proces de reflecţie al Uniunii Europene, care vizează definirea rolului de actor relevant al UE în domeniul securităţii şi apărării, abordată pentru prima dată la nivelul miniştrilor afacerilor externe. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat discuţiile care vor contribui la procesul de evaluare a ameninţărilor la adresa securităţii europene, pe termen scurt şi mediu, cu obiectivul identificării unei viziuni comune la nivelul UE. A exprimat apreciere pentru substanţa discuţiilor şi caracterul cuprinzător al viitorului document.

În context, s-a referit la importanţa parteneriatelor UE, în special cu SUA şi NATO, dar şi cu alţi actori cu viziuni similare, la nivel global. Astfel, a propus dezvoltarea unui dialog pe teme de securitate şi apărare cu SUA, cu participarea statelor membre, dar şi dezvoltarea în continuare a parteneriatului UE-NATO, cu respectarea complementarităţii dintre cele două organizaţii.

De asemenea, ministrul român s-a referit la importanţa consolidării rezilienţei în vecinătatea imediată a UE atât la Est, cât şi la Sud, precum şi în Balcanii de Vest, ca investiţie în securitatea europeană.

Ca o contribuţie concretă la atingerea acestor obiective, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit crearea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă la Bucureşti, care îşi propune să servească drept platformă de cooperare în domeniul rezilienţei şi să contribuie la menţinerea acesteia pe agenda cooperării UE-NATO.

Prezenţa ministrului afacerilor externe al Israelului, Yair Lapid, la o reuniune CAE curând după instalarea în funcţie, a demonstrat importanţa cooperării UE-Israel pentru ambele părţi. În cadrul discuţiilor a avut loc un schimb substanţial de opinii privind perspectivele relaţiilor, evoluţii recente şi aspecte regionale, precum şi rolul UE în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu.

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezentat o intervenţie comună, în numele Bulgariei, Croaţiei, Slovaciei şi României, în cadrul căreia a reiterat sprijinul pentru dezvoltarea cooperării UE-Israel şi pentru reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere UE-Israel. Referitor la evoluţiile recente de securitate, care au avut loc în luna mai, a reiterat dreptul Israelului la auto-apărare, cu respectarea dreptului internaţional umanitar.

Şeful diplomaţiei române a subliniat interesul UE de a avea un rol activ în deblocarea Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, reamintind în context importanţa implementării măsurilor de creştere a încrederii, pentru a asigura un cadru favorabil reluării discuţiilor directe în sprijinul unei soluţii negociate în două state. A reiterat, de asemenea, importanţa strategică a Israelului pentru Vecinătatea Sudică a UE şi a exprimat sprijin pentru continuarea procesului de normalizare a relaţiilor cu alte state arabe din regiune.

În cadrul discuţiilor informale cu ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry, au fost trecute în revistă principalele aspecte bilaterale şi regionale ale cooperării cu acest partener.

Oficialul român s-a referit la necesitatea aprofundării relaţiilor dintre UE şi Egipt, inclusiv prin intermediul Consiliului de Asociere UE-Egipt, bazat pe Noua Agendă pentru Mediterana, precum şi la valorificarea Priorităţilor Parteneriatului comun.

Ministrul român de externe a salutat contribuţia recentă a Egiptului în dezescaladarea şi intermedierea acordului de încetare a focului între Israel şi Hamas, ceea ce arată că Egiptul este un partener şi aliat cheie în regiunea MENA, cu rol important în menţinerea stabilităţii regionale.