Publicat: 13 Octombrie, 2020 - 08:51
Share

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat luni, 12 octombrie, la Luxemburg, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

Înaintea reuniunii, ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat la un mic-dejun informal cu Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul afacerilor externe al Arabiei Saudite. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, cu acest prilej, progresele în programul de reforme sociale derulat de Arabia Saudită. De asemenea, a exprimat susţinerea pentru intensificarea dialogului Arabiei Saudite cu UE, inclusiv în ce priveşte drepturile omului. Ministrul Bogdan Aurescu a comunicat evaluarea părţii române cu privire la evoluţiile legate de Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în urma vizitei pe care a efectuat-o în luna septembrie în Israel şi Palestina şi a contactelor sale subsecvente cu oficiali israelieni şi palestinieni. Astfel, a reiterat susţinerea României pentru o soluţie durabilă, fundamentată pe soluţia celor două state, Israel şi Palestina, acest obiectiv putând fi atins numai prin reluarea negocierilor directe între cele două părţi implicate şi cu susţinerea partenerilor internaţionali şi a celor din vecinătate. A arătat că acordurile recente de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi statele arabe sunt o evoluţie pozitivă de natură să întărească încrederea la nivel regional şi să creeze un context favorabil reluării discuţiilor directe de pace, încurajând noi astfel de acorduri. Ministrul Aurescu a subliniat totodată importanţa susţinerii de către UE şi actorii regionali, inclusiv Arabia Saudită, a reluării dialogului între părţi pe teme de natură să conducă la creşterea încrederii între Israel şi Palestina, care să pregătească terenul pentru reluarea negocierilor directe privind Procesul de pace când contextul va fi favorabil acestora.

În cadrul reuniunii CAE, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorarea României cu privire la escaladarea conflictului armat privind Nagorno-Karabah şi a subliniat necesitatea respectării depline de către părţi a înţelegerii recente de încetare a focului, care din păcate a fost deja încălcată. A menţionat că România a încurajat constant părţile să găsească voinţă politică şi să se angajeze constructiv în detensionarea situaţiei şi în reluarea negocierilor pe fond, cu respectarea dreptului internaţional, cu medierea co-presedintilor Grupului de la Minsk al OSCE. A salutat abordarea pro-activă a UE în acest dosar prin discuţiile purtate de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Josep Borrell. În egală măsură, a subliniat că această reactivare a conflictului privind Nagorno-Karabah atrage atenţia asupra faptului că există un veritabil arc de instabilitate în regiunea Mării Negre, generat de existenţa unui lanţ de conflicte prelungite sau îngheţate care pot fi oricând "încălzite" şi care trebuie tratate de o manieră cuprinzătoare, deoarece ele afectează nu doar securitatea regiunii, ci şi a Europei în general. Prin urmare, a propus includerea pe agenda unei viitoare reuniuni a CAE a unui punct de discuţie privind conflictele îngheţate/prelungite din regiunea Mării Negre.

Miniştrii afacerilor externe au avut un schimb de opinii extins cu privire la evoluţiile din Belarus, dialogul Belgrad-Priştina, relaţiile UE-Rusia şi relaţiile cu America Latină şi Caraibi.

În ceea ce priveşte Belarus, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a exprimat preocuparea pentru continua deteriorare a situaţiei interne, în condiţiile în care autorităţile belaruse nu au demonstrat niciun interes pentru dialogul cu populaţia şi societatea civilă pentru ieşirea din criză. A salutat decizia adoptării de măsuri restrictive suplimentare la nivelul UE, prin includerea pe lista de sancţiuni a 40 de persoane, responsabile de fraudarea alegerilor şi represiune, evidenţiind că România se numără printre statele care au co-sponsorizat recent şi susţin extinderea acestei liste, inclusiv cu listarea lui Aleksandr Lukaşenko, propunere pe care România a făcut-o de altfel încă din luna august. De asemenea, a arătat că dacă situaţia se va deteriora suplimentar, va fi cel mai probabil nevoie de sancţiuni suplimentare la adresa regimului, eventual de tip economic.

În condiţiile în care criza din Belarus a intrat într-o nouă etapă, pe fondul modului în care A. Lukaşenko şi-a preluat pretinsul mandat, oficialul român a arătat că este probabil ca raporturile UE cu autorităţile belaruse să se deterioreze şi mai mult, aşa cum s-a întâmplat recent cu forţarea rechemării pentru consultări a ambasadorilor polonez şi lituanian la Minsk, nevoiţi să părăsească ţara pentru o perioadă de timp. A subliniat nevoia de reacţie şi acţiune fermă şi rapidă a UE faţă de deciziile autorităţilor belaruse şi a menţionat că, în semn de solidaritate cu Polonia şi Lituania, România a decis vineri, 9 octombrie 2020, să se alăture statelor UE care şi-au retras pentru consultări ambasadorul de la Minsk, decizie pusă în aplicare începând de azi. În acelaşi timp, a subliniat satisfacţia că în concluziile Consiliului European de la începutul lui octombrie au fost preluate propunerile Preşedintelui României Klaus Iohannis şi ale omologilor săi polonez şi lituanian de creare a unui pachet cuprinzător de sprijin economic din partea UE pentru un Belarus democratic, ce trebuie elaborat de către Comisie. Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a reiterat necesitatea ca UE să continue să sprijine activ societatea civilă din Belarus.

Referitor la dialogul Belgrad-Priştina, ministrul Bogdan Aurescu a salutat includerea punctului pe agenda Consiliului Afaceri Externe, inclusiv în urma solicitării României, alături de alte state membre. Ministrul român a subliniat importanţa efortului UE în atingerea unui pachet de înţelegeri cuprinzătoare cu valoare juridică între părţi, prin medierea Reprezentantului Special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priştina şi alte aspecte regionale din Balcanii de Vest Miroslav Lajčak, pachet care va contribui la stabilitatea întregii regiuni. A prezentat abordarea constructivă şi activă a României în acest dosar, care sprijină obţinerea de rezultate concrete, în baza unui mecanism sustenabil etapizat, precum şi susţinerea pentru folosirea tuturor instrumentelor europene disponibile.

În ceea ce priveşte Rusia, ministrul afacerilor externe a evidenţiat importanţa discutării aprofundate a relaţiilor UE cu Federaţia Rusă, în lumina evoluţiilor recente - inclusiv otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că abordarea principială a UE de până acum în relaţie cu Rusia îşi păstrează actualitatea şi valabilitatea, fiind necesară menţinerea unei poziţii unitare şi echilibrate în continuare în aplicarea celor cinci principii directoare care guvernează această relaţie din 2016. Mai multă atenţie este necesar a fi acordată de UE angajării societăţii civile din Rusia. A reamintit în acelaşi timp necesitatea elaborării unei veritabile strategii privind relaţiile UE-Rusia.

Ca urmare a publicării raportului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, prin care a fost confirmată otrăvirea lui A. Navalnîi cu un agent chimic din grupul Novichok, ministrul român a susţinut necesitatea adoptării rapide de sancţiuni suplimentare la adresa celor care au încălcat normele de drept internaţional, implicaţi în tentativa de omor al liderului opoziţiei ruse. Această direcţie de acţiune a UE a fost susţinută de România, alături de alte state membre, încă anterior precedentei reuniuni CAE din 21 septembrie 2020.

Discuţia privind America Latină şi Caraibi s-a concentrat pe impactul pandemiei de Covid-19 şi sprijinul UE pe termen lung. Poziţia României are în vedere solidaritatea faţă de regiune, una dintre priorităţile UE trebuind să vizeze sprijinirea democraţiei şi a rezilienţei. Totodată, poziţia României vizează aprofundarea cooperării cu statele din regiune cu viziuni similare, care va contribui la susţinerea eforturilor Uniunii în promovarea iniţiativelor şi reformelor la nivel multilateral.

Din lipsă de timp, punctul de discuţie privind susţinerea multilateralismului a fost amânat pentru o reuniune CAE viitoare.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: