26 mai 2022

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 19 aprilie 2021, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care va avea loc în sistem videoconferinţă.

La punctul de pe agendă referitor la Aspectele curente vor fi abordate situaţia din Georgia, relaţiile UE-India, situaţia din Myanmar, stadiul Planului Comun de Acţiune Cuprinzător privind dosarul nuclear iranian, relaţiile cu Mozambic şi perspectivele Acordului post-Cotonou. Agenda tematică propriu-zisă a reuniunii va include dezbateri referitoare la evoluţiile din Etiopia şi situaţia Ucraina. De asemenea, miniştrii de externe europeni vor avea un schimb informal de opinii cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba.

În ceea ce priveşte situaţia din Georgia, miniştrii vor analiza evoluţiile recente, în contextul crizei politice interne. Ministrul Bogdan Aurescu va reliefa importanţa continuării eforturilor de mediere ale UE cu obiectivul identificării de soluţii concrete. Va evidenţia, de asemenea, că sprijinul UE este esenţial pentru consolidarea democraţiei şi a rezilienţei Georgiei, şi în general a statelor din Parteneriatul Estic, având în vedere multiplele provocări cu care se confruntă aceste ţări în ultima perioadă.

Referitor la relaţiile UE-India, miniştrii europeni vor evalua stadiul pregătirii Summit-ului UE-India, care va avea loc la Porto, la 8 mai 2021, sub preşedinţia portugheză a Consiliului UE. Ministrul român de externe va exprima susţinerea pentru atingerea unor obiective cât mai ambiţioase cu ocazia reuniunii la nivel înalt. Va arăta că un parteneriat solid şi cuprinzător cu India va contribui la crearea unui prim pilon al implicării strategice a UE în regiunea indo-pacifică.

În ce priveşte situaţia îngrijorătoare din regiunea Tigray din Etiopia, precum şi rolul Uniunii Europene în soluţionarea acestei crize, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanţa eforturilor de detensionare pentru a evita riscul de contagiune în întreaga regiune a Cornului Africii, cu impact indirect şi asupra UE. De asemenea, va evidenţia rolul important deţinut de Uniunea Africană (UA) şi de Autoritatea Interguvernamentală pentru Dezvoltare (IGAD).

Dezbaterea privind Ucraina va avea loc după vizita Preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, la Kiev (3 martie) şi reuniunea Consiliului de Asociere UE-Ucraina (11 februarie). O atenţie specială va fi acordată situaţiei de securitate din estul ţării, în urma evoluţiilor recente de securitate. În plan intern, vor fi abordate eforturile de soluţionare a conflictului şi sprijinul UE în continuarea procesului de reforme. Demnitarul român va reitera sprijinul pentru parcursul european al Ucrainei şi pentru aprofundarea procesului de asociere politică şi integrare economică şi va încuraja continuarea eforturilor autorităţilor ucrainene în realizarea de reforme, în beneficiul tuturor cetăţenilor. De asemenea, va evidenţia poziţia principială a României privind susţinerea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei. În acelaşi timp, va exprima preocuparea pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente militare ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră. În context, va accentua necesitatea unei viziuni strategice privind Parteneriatul Estic şi a unei agende ambiţioase post-2020, care să includă consolidarea dimensiunii de securitate a cooperării cu statele partenere prin utilizarea tuturor instrumentelor disponibile la nivelul UE.

Discuţia cu ministrul afacerilor externe ucrainean Dimitri Kuleba va oferi oportunitatea unui schimb de vederi pe teme precum relaţiile Ucrainei cu UE şi evoluţiile recente din estul ţării.