Publicat: 26 Iunie, 2020 - 08:46
Share

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 25 iunie 2020, la reuniunea ministerială a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Evenimentul a fost organizat în format videoconferinţă de Preşedinţia-în-exerciţiu a SEECP, exercitată de Priştina, în perioada iulie 2019 - iulie 2020.

Agenda reuniunii a vizat evoluţiile recente din regiunea Sud-Est Europeană în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi stadiul procesului de extindere a UE.

Secretarul de stat Iulia Matei a subliniat importanţa cooperării la nivel regional în vederea depăşirii provocărilor actuale, inclusiv în contextul pandemiei, reliefând importanţa solidarităţii pentru a asigura un răspuns adecvat la această criză. A subliniat, de asemenea, rolul cheie pe care cooperarea regională îl joacă în asigurarea stabilităţii şi prosperităţii regiunii Europei de Sud-Est, precum şi în avansarea procesului de extindere.

Iulia Matei a reiterat sprijinul ferm al României pentru continuarea proceselor de integrare europeană şi euro-atlantică în regiunea Sud-Est Europeană, promovată în mod activ pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE. Asigurarea unei perspective europene credibile pentru regiune reprezintă un obiectiv de importanţă strategică pentru stabilitatea, securitatea şi dezvoltarea regiunii. În acest sens, a amintit mesajul puternic transmis de UE, în timpul actualei crize, prin adoptarea deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Skopje şi Tirana.

Demnitarul român a evidenţiat susţinerea UE pentru regiune în contextul pandemiei şi a menţionat sprijinul pentru propunerea Comisiei Europene privind pachetul de asistenţă macrofinanciară în valoare de 3 miliarde EUR pentru partenerii UE, ce se adaugă strategiei Team Europe, care urmăreşte complementaritatea eforturilor depuse de parteneri în combaterea pandemiei COVID-19.

În context, oficialul român a menţionat, de asemenea, sprijinul acordat de ţara noastră participanţilor SEECP în contextul pandemiei, materializat prin livrări de echipamente medicale către Skopje şi Podgoriţa, prin intermediul mecanismului RescEU, precum şi sprijinul acordat Chişinăului, prin trimiterea unor echipe medicale, precum şi dispozitive, echipamente medicale şi medicamente.

Totodată, secretarul de stat român a subliniat importanţa combaterii campaniilor de dezinformare din regiune, care subminează încrederea publică şi constituie un pericol la adresa fundamentelor democraţiei.

Cu ocazia reuniunii, a fost adoptată o declaraţie comună a SEECP, care prezintă efortul coordonat de combatere a pandemiei de Covid-19 şi reiterează mesajele de susţinere a aspiraţiilor europene şi euro-atlantice, subliniind totodată importanţa consolidării cooperării regionale în vederea atingerii acestor obiective.

Evenimentul a marcat de asemenea preluarea mandatului anual de Preşedinţie-în-exerciţiu de către Ankara, care va fi urmată, în mandatul 2021-2022, de către Atena.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: