Publicat: 12 Februarie, 2016 - 09:21

Agenda celei de-a doua zile a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care a avut loc la Bruxelles în zilele de 10 și 11 februarie, a fost deosebit de complexă, incluzând teme diverse precum dezvoltarea capabilităților de apărare, contracararea noilor tipuri de amenințări, angajamentul NATO în Afganistan, relația NATO-Georgia și problematica migrației.

Cu acest prilej, a fost declarată capacitatea operațională inițială pentru capabilitatea întrunită de culegere de informații, supraveghere și recunoaștere (JISR), care reprezintă un element cheie pentru desfășurarea operațiilor conduse de NATO, ce vizează asigurarea superiorității informaționale pentru forțele Alianței.

Prin deciziile adoptate, întâlnirea a constituit un moment important în conturarea rezultatelor Summit-ului de la Varșovia, hotărârile actuale urmând să fie consolidate la ministeriala din iunie, importanța deosebită a acestora având potențialul de a genera angajamente politice concrete ale statelor membre în perspectiva Summit-ului.

Totodată, s-au stabilit direcțiile viitoare de acțiune pentru domenii care au implicații largi în sfera securității și apărării, precum creșterea capacității naționale de reziliență la provocările actuale de securitate, apărarea cibernetică, contracararea amenințărilor hibride, apărarea împotriva rachetelor balistice și adaptarea instituțională. Statele membre au reconfirmat angajamentul privind alocarea resurselor bugetare necesare pentru apărare, în vederea consolidării capabilităților la dispoziția NATO.

În context, ministrul Mihnea Motoc a reiterat angajamentul autorităților române de creștere a alocațiilor bugetare pentru apărare, în vederea atingerii țintei de doi la sută din PIB începând cu anul 2017, ca bază solidă pentru procesul consolidării capabilităților naționale de apărare.

Referitor la declararea capabilității operaționale inițiale a Sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor antibalistice (NATO BMD) cu ocazia Summit-ului de la Varșovia, obiectiv important al României, ministrul apărării naționale a asigurat statele aliate cu privire la respectarea termenelor de operaționalizare a sistemului de la Deveselu, care facilitează dezvoltarea arhitecturii NATO BMD, conform obiectivului stabilit.

Mihnea Motoc a precizat că țara noastră rămâne angajată în Afganistan prin menținerea nivelului actual de trupe, în parametrii aprobați de CSAT, în anul 2016. Discuțiile asupra situației din Afganistan au evidențiat preocuparea pentru identificarea modalităților adecvate de adaptare a angajamentului NATO în această țară, atât prin intermediul actualei misiuni Resolute Support, cât și prin formula intensificată a Parteneriatului NATO-Afganistan.

Urmare la solicitarea comună a Germaniei, Turciei și Greciei, formulată în prima zi a reuniunii, a fost adoptată decizia ca autoritățile militare ale NATO să identifice modalități concrete de acțiune, inclusiv de cooperare cu Uniunea Europeană, pentru destructurarea rețelelor criminale de traficanți din Marea Egee.

La nivelul Comisiei NATO-Georgia, care a încheiat Reuniunea de la Bruxelles, a fost abordat stadiul implementării Pachetului substanțial NATO-Georgia (PSM), în special din perspectiva identificării unor domenii adiționale de cooperare în cadrul oferit de inițiativa de dezvoltare a capacităților de apărare. Oficialul român, în calitate de reprezentant al statului care deține rolul de Ambasadă NATO Punct de Contact la Tbilisi, a felicitat autoritățile georgiene pentru progresele obținute în procesul de reformă și contribuția la asigurarea securității și stabilității pe plan internațional, prin participarea semnificativă la operațiile Alianței.

Ministrul apărării naționale a evidențiat faptul că Georgia este cel mai important contributor non-NATO la misiunea aliată Resolute Support din Afganistan și al doilea, per total, în cadrul misiunii. De asemenea, a subliniat importanța continuării implementării PSM în ritm susținut, reliefând contribuția României la acest proiect.

În perspectiva Summit-ului de la Varșovia, Mihnea Motoc a fost de părere că la nivel aliat trebuie identificate noi modalități practice de intensificare a cooperării, în conformitate cu declarația miniștrilor de externe din decembrie anul trecut privind 'politica ușilor deschise'.

În partea a doua a zilei, ministrul apărării naționale a participat la Reuniunea Coaliției internaționale împotriva ISIL, condusă de SUA. Cu acest prilej au fost analizate modalități de eficientizare a sprijinului acordat de coaliție forțelor care combat ISIL în Irak și Siria în vederea gestionării situației de securitate din regiune, inclusiv pe termen lung.

Secția Presă