2 octombrie 2022

Reuniunea miniştrilor apărării din ţările membre ale NATO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a participat miercuri, 16 martie, la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, prezidată de Secretarul General al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Agenda evenimentului, desfăşurat pe fondul războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, s-a concentrat pe evoluţiile conflictului armat şi pe implicaţiile acestuia la adresa Alianţei.

În acest sens, aliaţii au discutat despre continuarea procesului de adaptare pe termen mediu şi lung a posturii de descurajare şi apărare, ca răspuns la noile realităţi ale mediului geostrategic european, în vederea pregătirii unui pachet decizional consistent pentru Summit-ul de la Madrid, din 29-30 iunie a.c.

În cadrul primei sesiuni de lucru, la care au fost invitaţi să participe şi miniştrii apărării din Suedia, Finlanda, Georgia şi Ucraina (via VTC) şi reprezentanţii UE, au fost abordate aspectele relaţionate conflictului din Ucraina şi impactului asupra securităţii Alianţei şi a partenerilor din imediata vecinătate, precum şi pe sprijinul pe care statele aliate, în format bilateral, îl acordă Ucrainei.

Pe fondul războiului din Ucraina, această sesiune de lucru a reprezentat un semnal puternic privind sprijinul şi susţinerea aliată pentru aceşti parteneri importanţi ai NATO şi în special pentru Ucraina. Pe parcursul evenimentului, ministrul Vasile Dîncu a prezentat îngrijorările şi preocupările României referitoare la conflictul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, care a dus la distrugerea ţării şi la nenumărate pierderi de vieţi omeneşti, accentuând implicaţiile acestui conflict pentru securitatea regională.

În context, demnitarul român a făcut referire la acţiunile întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, menţionând înfiinţarea hub-ului logistic de la Suceava, destinat ajutorului umanitar şi eforturile naţionale pentru sprijinirea fluxului masiv de refugiaţi.

Dezbaterile din cea de-a doua sesiune de lucru, în format exclusiv aliat, s-au concentrat pe procesul de adaptare pe termen mediu şi lung a NATO.

În cadrul sesiunii, ministrul român al apărării naţionale a exprimat susţinerea fermă a Bucureştiului pentru adaptarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO având în vedere provocările fără precedent la adresa arhitecturii de securitate europene.

În acest sens, a accentuat cerinţa privind înfiinţarea neîntârziată a unor structuri operaţionale aliate defensive în regiunea Mării Negre, după modelul celor deja existente în Polonia şi statele baltice, care să asigure efortul comun necesar în sprijinul consolidării posturii aliate la nivel regional şi a reiterat disponibilitatea României de a găzdui o astfel de structură aliată.

Totodată, ministrul român s-a pronunţat pentru adaptarea pe termen lung a Alianţei, care este esenţială pentru îndeplinirea acestor obiective ambiţioase. În context, ministrul Dîncu a evidenţiat recenta decizie a României de creştere a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2% la 2,5%.