Publicat: 18 Martie, 2019 - 10:41
Share
Corespondență specială din Bruxelles de la Carmen Dinu

Consiliul ministrilor de agricultura ai Uniunii Europene, care se reuneste azi la Bruxelles sub coordonarea ministrului roman, va examina pachetul legislativ privind reforma politicii agricole comune (PAC) post-2020 si evolutia negocierilor cu Parlamentul European pentru adoptarea acestuia in timp util pentru a putea fi aplicat de la inceputul viitorului exercitiu bugetar al Uniunii. 

Potrivit ordinii de zi date publicitatii de Consiliu, este vorba de discutii privind trei pachete législative referitoare la: planurile stratégice relevante ale PAC, organizarea comuna a pietei unice precum si finantarea, gestionarea si monitorizarea aplicarii politicii agricole comune, PAC.

Ministrii europeni vor avea totodata un schimb de opinii pe tema strategiei actualizate a Uniunii pentru bioéconomie, care vizeaza accelerarea dezvoltarii unui sector bioeconomic durabil  in Europa. Acesta include sectoarele economice care utilizeaza resurse biologice regenerabile terestre si maritime pentru a obtine produse destinate consumului uman, alimente pentru animale, alte materiale dar si energie. 

La capitolul diverse sunt prevazute discutii despre decizia Oficiului european pentru brevete privind posibilitatea brevetarii rezultatelor  clasice de ameliorare a plantelor, situatia actuala din sectorul carnii, al pescuitului artizanal in contextul politicii comune de pescuit post-2020, Precum si rezultatele congresului « PAC planuri strategice - explorarea dispozitivelor eco-climatice », care a avut loc la Leeuwarden, in Luna februarie, si a reuniunilor de lucru ale Comisiei pentru apa si agricultura care au avut loc la Bucureşti, tot  in Luna februarie. La finalul reuniunii este prevazuta o conferinta de presa. 

Este cea de-a doua reuniune prezidată de ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, în virtutea responsabilităților care revin țării noastre în cadrul președinției rotative a Consiliului Uniunii.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: