5 octombrie 2022

Reuniunea preşedinţilor COSAC de la Paris

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputatul Ştefan Muşoiu, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene, reprezintă Camera Deputaţilor la Reuniunea preşedinţilor COSAC de la Paris.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri europene a Camerei Deputaţilor, domnul Ştefan Muşoiu, se află la Paris, în perioada 13 – 14 ianuarie 2022, unde participă la Reuniunea preşedinţilor comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele naţionale (COSAC).

Conferinţa deschide seria evenimentelor organizate de Franţa, în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei franceze a Consiliului UE, mandatul anterior fiind deţinut de Slovenia.

În marja participării la reuniunea de la Paris, preşedintele Ştefan Muşoiu a avut şi o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Franceză, E.S. domnul Luca Niculescu.

În debutul intervenţiei din prima sesiune a reuniunii, oficialul român şi-a manifestat aprecierea faţă de realizările Preşedinţiei slovene, în special în domeniul rezilienţei şi redresării, precum şi pentru contribuţia la menţinerea securităţii UE la frontierele de est.

Totodată, preşedintele Muşoiu a exprimat susţinerea României pentru priorităţile agendei europene pe durata celei de-a treisprezecea Preşedinţii franceze, reunite sub motto-ul: „Relansare, putere, apartenenţă”, remarcând obiectivele ambiţioase ce vizează domeniile securităţii, creşterii economice şi protecţiei sociale.

Referindu-se la contextul complex în care Franţa deţine Preşedinţia Consiliul UE, deputatul a subliniat „necesitatea consolidării suveranităţii europene, prin întărirea capacităţii Uniunii de a-şi apăra şi proteja mai bine valorile şi interesele”.

În planul acţiunii externe a UE, preşedintele Muşoiu a reiterat „susţinerea de către România a unei perspective credibile a UE pentru Balcanii de Vest” şi a exprimat „speranţa începerii efective a negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord şi Albania”, adăugând că „România încurajează ţările candidate, Serbia şi Muntenegru să îşi continue eforturile de reformă, în vederea avansării procesului de negociere”.