27 octombrie 2021

Reuniunea specială a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marţi, 1 iunie 2021, la reuniunea specială a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO (în format video-conferinţă).

Principalul obiectiv al reuniunii a fost pregătirea Summitului NATO din 14 iunie, miniştrii aliaţi abordând pe larg deciziile pachetului NATO 2030, ce urmează a fi adoptate cu acel prilej. De asemenea, au fost discutate evoluţiile mediului regional de securitate, ameninţările generate de Rusia, precum şi viitorul relaţiei NATO-Afganistan.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a referit la procesul de reflecţie NATO 2030 şi decizia care se prefigurează la Summit privind elaborarea unui nou Concept Strategic aliat, apreciind că aceste procese vor oferi Alianţei viziunea strategică necesară creşterii rolului NATO ca alianţă politico-militară. Oficialul român a subliniat, în context, necesitatea consolidării dimensiunii politice a Alianţei şi a întăririi Alianţei din punct de vedere militar. Din această ultimă perspectivă, a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, fiind necesară o creştere a prezenţei aliate la Marea Neagră, în sudul Flancului Estic, dar şi intensificarea sprijinului pentru partenerii NATO, măsuri cu atât mai necesare în contextul actual de securitate din Vecinătatea Estică, marcat de acţiunile recente ale Rusiei în regiune, inclusiv legate de Ucraina, şi pe fondul consolidării sale militare la Marea Neagră, respectiv al sprijinului pentru Belarus. De asemenea, a reiterat poziţia României de susţinere a politicii NATO de lărgire a Alianţei.

În acelaşi timp, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea creşterii şi substanţierii rolului NATO în domeniul rezilienţei. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a informat cu privire la inaugurarea ieri, 31 mai, la Bucureşti, de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, inclusiv în prezenţa Secretarului General Adjunct al NATO. A subliniat că Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă reprezintă o iniţiativă strategică concretă a României, ce va contribui la consolidarea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi a partenerilor Alianţei, precum şi a UE, a statelor membre şi a partenerilor UE. În acest context, a adresat invitaţia către Aliaţi de a participa la activităţile Centrului de la Bucureşti.

Cu privire la viitorul relaţiei NATO-Afganistan, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa continuării angajamentului politic şi a asistenţei aliate pentru acest stat. De asemenea, a încurajat continuarea eforturilor de stimulare a negocierilor intra-afgane în vederea asigurării unei păci durabile.