27 septembrie 2022

Reuniunea specială a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, marţi, 1 iunie 2021, la reuniunea specială a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, organizată în format video-conferinţă.

Agenda reuniunii se va concentra pe pregătirea Summitului NATO din 14 iunie. Astfel, miniştrii de externe aliaţi vor avea un schimb substanţial de opinii pe marginea deciziilor pachetului NATO 2030, ce urmează a fi adoptate la reuniunea liderilor aliaţi. Alte teme de interes care vor fi abordate se referă la evoluţiile mediului de securitate, ameninţările generate de Rusia, respectiv viitorul relaţiei NATO-Afganistan.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va puncta obiectivele României în perspectiva Summitului NATO, reiterând angajamentul ţării noastre pentru rezultatele procesului de reflecţie NATO 2030, precum şi pentru adoptarea unui nou Concept Strategic al Alianţei. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare aliate pe întreg Flancul Estic, având în vedere recentele evoluţii de securitate din regiune. De asemenea, va informa cu privire la inaugurarea astăzi, la Bucureşti, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, contribuţie strategică practică a României la consolidarea rezilienţei NATO, a aliaţilor, dar şi a UE şi a statelor membre, respectiv a partenerilor celor două organizaţii.

Informaţii suplimentare

Reuniunea din 1 iunie 2021 este a treia întâlnire a miniştrilor de externe aliaţi din acest an, după cea în format externe-apărare din 14 aprilie 2021 (format videoconferinţă) şi prima reuniune cu prezenţă fizică desfăşurată la Cartierul General din Bruxelles pe 23-24 martie 2021.