17 august 2022

Reuniunea Trilateralei pe teme de securitate România – Polonia – Turcia, de la Istanbul

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate România – Polonia – Turcia, de la Istanbul

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa vineri, 27 mai 2022, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniştrilor afacerilor externe din România, Polonia şi Turcia, desfăşurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, şi cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavuşoglu, gazdă a reuniunii. Reuniunea Trilateralei are loc şi în contextul aniversării în acest an a 10 ani de la crearea acestui format.

În cadrul discuţiilor, cei trei miniştri de externe vor aborda subiecte de interes pe dimensiunea de securitate cu accent pe contextul actual regional şi euroatlantic, profund afectat ca urmare a agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, fiind evidentă valoarea adăugată a acestui format de consultare trilaterală, lansat la iniţiativa României în anul 2012, pentru consolidarea securităţii regionale şi aliate.

Totodată, şefii celor trei diplomaţii vor aborda subiecte de interes prioritar de pe agenda NATO, cu accent pe deciziile care urmează să fie luate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, care se va desfăşura la finalul lunii iunie 2022, cu focus pe consolidarea posturii de apărare a Alianţei şi negocierea, aflată în curs, a Noului Concept Strategic al NATO.

De asemenea, miniştrii afacerilor externe ai României, Poloniei şi Turciei vor aborda şi stadiul implementării proiectelor realizate în format trilateral şi vor discuta modalităţi de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte.

Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta, în cadrul discuţiilor, evaluările României privind consecinţele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra arhitecturii europene de securitate şi a securităţii euroatlantice, în ansamblul său, şi va evidenţia necesitatea continuării, de o manieră susţinută şi coerentă, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în mod unitar şi echilibrat, în special în sudul său, la Marea Neagră.

În cadrul discuţiilor privind pregătirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, în mod realist şi adecvat, noul context de securitate cu care se confruntă Alianţa după 24 februarie, ceea ce evidenţiază Rusia ca principală ameninţare la adresa NATO, şi să sublinieze prioritatea acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală a NATO. Totodată, ministrul afacerilor externe va sublinia susţinerea fermă a României pentru politica NATO a Uşilor Deschise şi pentru un proces rapid de aderare a Suediei şi Finlandei la Alianţă.

Şeful diplomaţiei române va evoca rezultatele reuniunii în format Trilateral pe care a găzduit-o la Bucureşti în perioada 22-23 aprilie 2021 (http://www.mae.ro/node/55485), care a avut loc cu invitarea, în premieră, a miniştrilor de externe din Ucraina şi Georgia (http://www.mae.ro/node/55493), la iniţiativa ministrului Aurescu, şi va sublinia valoarea adăugată a consultărilor pe teme de securitate în acest format de dialog, pledând pentru consolidarea pe mai departe a coordonării la nivel trilateral şi la nivel regional, respectiv în cadrul Alianţei, în special în actualul context de securitate, cu implicaţii fără precedent pentru securitatea regională şi euroatlantică.

Cu prilejul Trilateralei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea şi consultări bilaterale cu omologii săi din Polonia şi Turcia, privind aprofundarea Parteneriatelor Strategice ale României cu cele două state aliate.

Informaţii suplimentare

Prima reuniune a Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc la iniţiativa României, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago. Crearea acestui format, la iniţiativa României, prin secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu (la acel moment), a avut în vedere importanţa cooperării aprofundate a celor trei state pe teme de interes comun, preponderent în domeniul securităţii, fiind dedicat coordonării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv în condiţiile în care România avea deja Parteneriate Strategice bilaterale cu ambele state aliate.

La nivel de ministru al afacerilor externe au avut loc opt astfel de consultări, începând cu anul 2016.

În anul 2021, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit, la Bucureşti, Trilaterala România-Polonia-Turcia pe teme de securitate (http://www.mae.ro/node/55485), cu invitarea, în premieră, a miniştrilor de externe din Ucraina şi Georgia (http://www.mae.ro/node/55493), în perioada 22 – 23 aprilie 2021.

sursa foto MAE