15 august 2022

Rezoluţia cu titlul „Agresiunea împotriva Ucrainei”

ONU
Distribuie pe rețelele tale sociale:

MAE salută adoptarea, de către Adunarea Generală a ONU, cu o largă majoritate, a Rezoluţiei cu titlul „Agresiunea împotriva Ucrainei”

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută adoptarea, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgenţă, a rezoluţiei intitulate „Agresiunea împotriva Ucrainei”, cu o largă majoritate, de 141 membri ai ONU. România a co-sponsorizat această importantă rezoluţie, alături alte 95 de State Membre ONU.

Împotriva rezoluţiei au votat 5 state membre ONU, printre care Federaţia Rusă şi Belarus.

Rezoluţia reafirmă sprijinul pentru suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în limita graniţelor sale recunoscute internaţional. Textul deplânge în termeni fermi agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, contrară Articolului 2, paragraful 4 al Cartei ONU, cere Federaţiei Ruse încetarea imediată a utilizării forţei împotriva Ucrainei şi abţinerea de la alte ameninţări cu utilizarea forţei împotriva unor State Membre ONU.

Documentul adoptat de AGONU solicită retragerea imediată, completă şi necondiţionată a forţelor militare ruse de pe teritoriul Ucrainei şi abandonarea deciziei Federaţiei Ruse privind statutul anumitor zone din regiunile Doneţk şi Luhansk ale Ucrainei. Statele membre ONU deplâng implicarea Belarus în utilizarea ilegală a forţei împotriva Ucrainei. De asemenea, rezoluţia adresează apelul la respectarea Acordurilor de la Minsk şi la utilizarea formatelor de lucru internaţionale relevante (formatul Normandia şi Grupul de Contact Trilateral).

Documentul pune un accent important şi pe aspectele umanitare, solicitând acordarea accesului neîngrădit, rapid şi sigur la asistenţa umanitară pentru persoanele în situaţie de necesitate din Ucraina, şi insistă pentru protejarea civililor, inclusiv personalului umanitar şi persoanelor în situaţii vulnerabile, şi respectarea drepturilor omului.

De asemenea, subliniază nevoia de a oferi protecţie pentru personalul medical în exercitarea atribuţiilor, pentru mijloace de transport şi echipamente medicale, inclusiv spitale şi alte facilităţi de profil. Sunt condamnate încălcările flagrante ale dreptului internaţional umanitar şi abuzurile în domeniul drepturilor omului provocate prin agresiunea împotriva Ucrainei. Rezoluţia cere coordonatorului ajutorului umanitar de urgenţă al ONU prezentarea, în 30 de zile de la adoptarea rezoluţiei, a unui raport privind situaţia umanitară din Ucraina şi răspunsul comunităţii internaţionale.

Reamintim că România a co-sponsorizat, alături de un grup de 82 de ţări, un proiect similar de rezoluţie iniţiat de către Statele Unite ale Americii şi Albania, în calitate de membri ai Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU), în favoarea căruia s-au exprimat, la data de 25 februarie 2022, 11 din cei 15 membri ai acestui organ al ONU, dar respins în urma votului împotrivă al Federaţiei Ruse (mai multe detalii aici – http://www.mae.ro/node/57907).

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media