30 septembrie 2022

Rezultatele controlului efectuat în urma prezentării la spital a 50 de pacienţi cu simptome de Toxinfecţie Alimentară

Distribuie pe rețelele tale sociale:

INFORMARE DE PRESĂ

Vă transmitem rezultatele controlului efectuat la Laborator Cofetărie cu ocazia anchetei epidemiologice derulate urmare a evenimentului din Com. Cetatea de Baltă.

Conform actualizării anchetei epidemiologice efectuată în data de 08.09.2022 emisă de Serviciul de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile s-au prezentat 50 de pacienţi cu simptome de Toxinfecţie Alimentară ( greţuri, vărsături, febră, scaune diareice, astenie fizică şi dureri musculare) din care au fost internaţi 34, după cum urmează:

– 21 pacienţi la Spitalul Municipal Blaj ( 5 la pediatrie şi 16 la boli infecţioase)

– 11 Spitalul Municipal Târnăveni,

– 1 la SJU Alba Iulia secţia pediatrie

– 1 Spital Pediatrie Sibiu, iar cei care nu au fost internaţi au fost trataţi în ambulatoriu.

Precizăm că 19 pacienţi care au prezentat simptomatologie de TIA nu au participat la eveniment, doar au consumat minieclerele aduse la pachet de către participanţi.

Pentru rezultatele neconforme a testelor de sanitaţie şi a examenelor de coprocultură care indică prezenţa SALMONELLA SPP. a celor 2 persoane care au participat la prepararea şi manipularea minieclerelor s-a aplicat amendă contravenţională asupra persoanei juridice în valoare totală de 20.000 lei conform H.G 857/2011 41 lit. c, art. 42 lit.c şi art. 5, după cum urmează:

– nerespectarea regulilor de igienă individuală în timpul programului de lucru de către personal din sector alimentar – 5000 lei

– neefectuarea operaţiunilor de curăţenie şi/sau dezinfecţie a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru în condiţiile stabilite de normele de igienă în vigoare – 10.000 lei

– menţinerea în unităţile care desfăşoară activitate de producţie şi de comercializare a produselor alimentare fără certificatul de instruire profesională privind însuşirea Noţiunilor Fundamentale de Igienă conform reglementărilor legale în vigoare – 5000 lei

RECOMANDĂRI:

Conform Ordinului M.S 933/2002 purtătorii germenilor sus menţionaţi ( SALMONELLA SPP.) vor efectua tratament specific conform antibiogramei şi îşi pot relua locul de muncă numai după efectuarea a 3 coproculturi succesive care s-au dovedit negative şi cu fişă de aptitudini de la medicul specialist medicina muncii.

De asemenea se impune o igienizare şi dezinfecţie a tuturor spaţiilor din laboratorul de cofetărie, a echipamentelor, utilajelor şi ustensilelor cu repetarea testelor de sanitaţie recoltate de personal de specialitate din cadrul D.S.P Alba.

Menţionăm că unitatea se va redeschide doar după obţinerea unor rezultate corespunzătoare a testelor de sanitaţie şi avizului emis de medicul medicina muncii atestat prin fişa de aptitudine.

DIRECTOR EXECUTIV
SINEA DUMITRU ALEXANDRU
Comunicat de presă – Direcţia de Sănătate Publică Alba

Sursa foto Pexels