28 mai 2022

Rezultatele finale ale chestionarelor de evaluare a proceselor electorale din anul 2020

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că au fost colectate şi analizate rezultatele chestionarelor privind modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor din anul 2020, transmise operatorilor de calculator şi experţilor electorali din ţară. Astfel, peste 90% din numărul total de experţi electorali, respectiv operatori de calculator care au completat chestionarele au evaluat cu note foarte mari modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor locale din anul 2020, aceleaşi rezultate fiind valabile şi în cazul evaluării modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020.

Obiectivul acestor acţiuni a fost evaluarea corectă şi reală a modului de desfăşurare a activităţilor biroului electoral al secţiei de votare, respectiv a celor ale birourilor electorale de circumscripţie locală în vederea îmbunătăţirii tuturor aspectelor care alcătuiesc aceste activităţi.

În ceea ce priveşte rezultatele chestionarelor de evaluare a modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor administraţiei publice locale din anul 2020, acestea au reliefat faptul că 68,4% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare, respectiv locţiitor al acestuia şi 83,6% dintre operatorii de calculator care au completat chestionarul au apreciat cu note de 10 şi 9 modul de organizare şi desfăşurare a procesului electoral.

Totodată, 27,8% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare, respectiv locţiitor al acestuia şi 10,2% dintre operatorii de calculator care au completat chestionarul au apreciat cu nota 8 modul de organizare şi desfăşurare a procesului electoral.

Totodată, 84,1% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral de circumscripţie locală, respectiv locţiitor al acestuia au apreciat cu note de 10 şi 9 modul de organizare şi desfăşurare a procesului electoral, în timp ce 11% au apreciat cu nota 8.

Un alt aspect demn de menţionat este faptul că 77,7% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare, respectiv locţiitor al acestuia şi 94,7% dintre operatorii de calculator care au completat chestionarul au evaluat cu note de 10 şi 9 instruirea acestora.

Totodată, 12,7% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare, respectiv locţiitor al acestuia au evaluat cu nota 8 instruirea acestora.

Important de subliniat că, 95,6% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare, respectiv locţiitor al acestuia şi 95% dintre operatorii de calculator care au completat chestionarul au apreciat că măsurile de prevenire şi combatere a pandemiei COVID-19 aferente organizării procesului electoral au fost în foarte mare măsură şi în mare măsură adecvate.

De asemenea, 94,6% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral de circumscripţie locală, respectiv locţiitor al acestuia au apreciat că măsurile de prevenire şi combatere a pandemiei COVID-19 aferente organizării procesului electoral au fost în foarte mare măsură şi în mare măsură adecvate.

Un indicator foarte important privind modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor este intenţia de a participa la alegeri viitoare în calitate de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitor al acestuia. Astfel, 97,7% dintre experţii electorali care au îndeplinit funcţia de preşedinte sau locţiitor al biroului electoral al secţiei de votare la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2020 au confirmat intenţia de a participa la scrutine viitoare.

Totodată, 98,8% dintre experţii electorali care au îndeplinit funcţia de preşedinte sau locţiitor al biroului electoral de circumscripţie locală la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2020 au confirmat intenţia de a participa la scrutine viitoare.

Alte aprecieri pe tema organizării şi desfăşurării alegerilor administraţiei publice locale din anul 2020 pot fi consultate în Anexele 1, 2 şi 3, accesând următoarele link-uri:
Anexa 1: https://bit.ly/3wOctLX
Anexa 2: https://bit.ly/3uQhcLi
Anexa 3: https://bit.ly/3sjvpi5

În ceea ce priveşte rezultatele chestionarelor de evaluare a modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, acestea au reliefat faptul că 89,7% dintre experţi electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare, respectiv locţiitor al acestuia şi 85% dintre operatorii de calculator care au completat chestionarul au apreciat cu note de 10 şi 9 modul de organizare şi desfăşurare a procesului electoral.

Totodată, 7% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare, respectiv locţiitor al acestuia şi 10,6% dintre operatorii de calculator care au completat chestionarul au apreciat cu nota 8 modul de organizare şi desfăşurare a procesului electoral.

Un alt aspect demn de menţionat este faptul că 78,8% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare, respectiv locţiitor al acestuia şi 94,4% dintre operatorii de calculator care au completat chestionarul au evaluat cu note de 10 şi 9 instruirea acestora.

Totodată, 12,4% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare, respectiv locţiitor al acestuia au evaluat cu nota 8 instruirea acestora.

În ceea ce priveşte experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral de circumscripţie locală, respectiv locţiitor al acestuia, 71,9% dintre aceştia au evaluat cu note de 10 şi 9 instruirea lor.

Totodată, 95,3% dintre experţii electorali care au completat chestionarul şi au deţinut funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare, respectiv locţiitor al acestuia şi 95,5% dintre operatorii de calculator care au completat chestionarul au apreciat că măsurile de prevenire şi combatere a pandemiei COVID-19 aferente organizării procesului electoral au fost în foarte mare măsură şi în mare măsură adecvate.

În ceea ce priveşte intenţia de a participa la alegeri viitoare în calitate de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitor al acestuia, 98% dintre respondenţi au confirmat intenţia de a participa la scrutine viitoare în calitate de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitor al acestuia.

Alte aprecieri pe tema organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 pot fi consultate în Anexele 4 şi 5, accesând următoarele link-uri:

Anexa 4: https://bit.ly/2QnEDwq
Anexa 5: https://bit.ly/2RxVVro

Totodată, a fost realizată o comparaţie a evaluărilor modului de organizare şi desfăşurare a proceselor electorale din anul 2019 şi 2020, bazate pe chestionarele aplicate experţilor electorali care au îndeplinit funcţia de preşedinte a biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitor al acestuia, respectiv de operator de calculator, aceasta putând fi consultată în Anexele 6 şi 7, accesând link-urile următoare:
Anexa 6: https://bit.ly/32g4Boe
Anexa 7: https://bit.ly/3wPtJR3

Toate documentele menţionate au fot publicate pe site-ul www.roaep.ro şi pot fi consultate accesând următorul link: https://www.roaep.ro/management-electoral/chestionare