20 mai 2022

Rezultatele finale ale chestionarului de evaluare a modului de organizare a alegerilor pentru Parlament

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, la închiderea chestionarului de evaluare transmis preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi locţiitorilor acestora la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, opinia majoritară a respondenţilor este că modul de organizare şi desfăşurare a scrutinului a fost foarte bun.

Chestionarul a fost transmis prin e-mail celor 1.496 de preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi locţiitori ai acestora, cu menţiunea că 1.259 dintre aceştia au fost desemnaţi, prin decizie a Autorităţii Electorale Permanente, ca membri-operatori în cadrul birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate. Obiectivul general al sondajului a fost evaluarea corectă şi reală a modului de desfăşurare a activităţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate în vederea îmbunătăţirii tuturor aspectelor care alcătuiesc aceste activităţi.

Astfel, dintre cei 303 preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi locţiitori ai acestora care au completat chestionarul până în data de 28 februarie 2021, 50.5% au acordat nota zece, 31.4% au acordat nota nouă şi 10,6% au acordat nota opt modului de organizare a procesului electoral până în momentul finalizării operaţiunilor din secţiile de votare.

Precizăm că, pentru a veni în sprijinul membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, AEP a susţinut instruirea persoanelor care au intrat în procesul de desemnare ca membri – operatori de calculator ai birourilor electorale ai secţiilor de votare din străinătate, din perspectiva legislaţiei electorale specifice alegerilor parlamentare.

Pentru prima dată, materialele prezentate au fost elaborate în format video cu scopul de a putea fi vizualizate şi în afara sesiunilor de instruire, această abordare generând aprecierea pozitivă a 85.6% dintre respondenţi. Varianta PowerPoint a materialelor a fost utilizată în cadrul sesiunilor de instruire organizate online.

Un indicator foarte important privind modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor este intenţia de a participa la alegeri viitoare în calitate de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare din străinătate sau locţiitor al acestuia. Astfel, 97.4% dintre respondenţi au confirmat intenţia de a participa la scrutine viitoare.

Alte aprecieri pe tema organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 formulate de persoanele care au îndeplinit funcţia de membri – operatori de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate pot fi consultate în anexă.