5 iulie 2022

Rezultatele sondajului Euromontana: 44,7% din tinerii români interesaţi să înfiinţeze o afacere la munte

Selective focus on stack of LEI romanian money. Lei banknotes isolated.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Zilele acestea, Euromontana – Asociaţia Europeană a Zonelor Montane – a comunicat rezultatele sondajului de opinie desfăşurat în rândul tinerilor care locuiesc în zona de munte din Europa, inclusiv România pe parcursul anului 2021. În calitate de membru în cadrul Asociaţiei Euromontana, Consiliul Judeţean Maramureş a susţinut acest sondaj prin promovarea şi diseminarea sa în plan local.

Rezultatele sondajului relevă date interesante, unele chiar surprinzătoare, privind aşteptările şi implicarea tinerilor din zona de munte, printre care:
– munţii sunt atractivi, dar sunt necesare eforturi semnificative pentru furnizarea de servicii;
– zonele montane de mâine trebuie să fie dedicate şi angajate spre sustenabilitate;
– există inegalităţi puternice între ţări şi regiuni;

În ceea ce priveşte România, din sondaj rezultă că se înregistrează o rată ridicată a tinerilor interesaţi să înfiinţeze o afacere la munte (44,7%), iar Spania prezintă o atracţie deosebită pentru aşa-numitele locuri de muncă tradiţionale montane (37%), precum fermieri, păstori, instructori de schi.

În general, repondenţii din România sunt mai în vârstă decât media europeană, deoarece 58% au între 26 şi 29 de ani (faţă de 46% la nivel european). Ca şi în cazul Spaniei, acest lucru poate explica de ce avem aici o proporţie mai mare de tineri lucrători (67%) şi mai puţini tineri studenţi (25%), în comparaţie cu media europeană (respectiv 37% şi 56%).
Raportul Euromontana analizează rezultatele sondajului la scară europeană. Tendinţele menţionate mai sus reprezintă firul comun al raportului şi sunt confirmate în toate ţările chestionate. Cu toate acestea, în funcţie de faptul că locuiesc în Alpi, Carpaţi, Pirinei sau chiar în două văi din apropiere, tinerii prezintă provocări sau oportunităţi diferite. Analizând datele în funcţie de ţară, apar tendinţe specifice ce pot oferi temei de analiză cu privire la nevoile tinerilor din zonele montane.

Principalul mesaj de reţinut din acest raport este că zonele montane sunt atractive pentru tineri. La nivel european, majoritatea tinerilor (66%) doresc să trăiască şi să lucreze într-o zonă montană în viitor. Munţii europeni au puncte forte recunoscute de tineri, în primul rând calitatea vieţii în munţi şi apropierea de natură. Acestea sunt cele două motive principale pentru care tinerii trăiesc la munte, iar acest lucru nu s-a schimbat de la studiul anterior realizat de Euromontana în 2012. Cu toate acestea, zonele montane suferă de un acces dificil la educaţie, lipsa locurilor de muncă şi transportul public deficitar. Aceste bariere sunt clar identificate ca probleme majore pentru tineri şi nu s-au schimbat în 10 ani.

Euromontana a elaborat, la sfârşitul raportului, 6 fişe de ţară, disponibile, pentru Franţa, Italia, Norvegia, Polonia, România şi Spania. Raportul complet în limba engleză se regăseşte aici: https://www.euromontana.org/en/being-young-in-a-mountain-area-euromontanas-report-is-out/

Sondajul a fost adresat tinerilor din zona de munte, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, cu scopul de realiza un studiu complex la nivel european şi pentru evalua mai bine dorinţele şi provocările tinerilor, populaţiei, care trăieşte în zonele montane. Acesta a fost compus din maximum 25 de întrebări, cu 4 întrebări deschise şi 21 de întrebări de bifat.

Consiliul Judeţean Maramureş este membru al Asociaţiei Europene a Zonelor Montane – „EuroMontana”. Aceasta este o asociaţie puternică, ce are ca obiectiv principal ameliorarea condiţiilor de viaţă ale populaţiilor montane din Europa, în special prin: exprimarea, promovarea şi apărarea intereselor culturale, economice, politice şi ştiinţifice ale populaţiilor montane faţă de Uniunea Europeană, guvernele statelor europene, organizaţiile responsabile cu dezvoltarea regională, organizaţiile din responsabilitatea politicilor culturale, sociale şi economice şi faţă de toate organizaţiile implicate în zonele montane, încurajarea formării şi cercetării în zonele montane, precum şi studiul problemelor economice, sociale şi ecologice din perspectiva populaţiilor montane, dezvoltarea cooperării internaţionale pentru reducerea inegalităţilor dintre regiunile montane din Europa.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş