28 noiembrie 2021

Riscul de miocardită după vaccinare este mai mare decât credeau până acum specialiștii

vac
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Pe site-ul său, Ministerul islandez al Sănătății a anunțat că de vineri, țara a încetat să mai inoculeze vaccinul Moderna. În Suedia și Finlanda, acest vaccin nu se mai administrează bărbaților sub 30 de ani, iar în Norvegia și Danemarca adolescenților sub 18 ani. În Marea Britanie, Hong Kong și Norvegia există, de asemenea, neclarități în privința administrării vaccinului Pfizer adolescenților: administrarea unei singure doze și nu a unei doze duble.
Există un fond comun: riscul de a dezvolta miocardită, o inflamație a mușchiului inimii, care, după vaccinare, este mai mare decât se credea anterior, mai ales la adolescenți și adulții tineri.
Vaccinul Moderna afectează în mod deosebit in această privință și, într-o măsură mai mică, cel afectează și cel de la Pfizer. Acest lucru este indicat de mai multe studii, cum ar fi cel al Israelului, publicat în New England Journal of Medicine, rapoartele Public Health Ontario și Nordic Study din Scandinavia, pe care și medicii români și cei care coordonează campania de vaccinare le pot solicita.
Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut că legătura dintre vaccinurile ARNm și miocardită este „posibilă”.
Mika Salminen, directorul Institutului Finlandez de Sănătate, spune că studiul nordic arată că bărbații sub 30 de ani care au fost vaccinați cu Moderna aveau un risc ușor mai mare de a dezvolta miocardită. Studiul ar trebui publicat în câteva săptămâni, deși este deja disponibil pentru Agenția Europeană pentru Medicamente.
Islanda justifică suspendarea inițială completă a vaccinului Moderna cu o creștere marcată a incidenței miocarditei și pericarditei (inflamația pericardului). În Islanda, persoanele vaccinate cu vaccinul în doză unică Johnson & Johnson au primit o singură doză suplimentară de vaccin Moderna.
Rapoartele deja disponibile din Israel și Canada au ajuns la concluzia că miocardita după vaccinurile ARNm apare foarte rar, dar este mai frecventă decât ar fi de așteptat în mod normal. În majoritatea cazurilor, aproximativ 70 la sută, complicațiile au apărut în câteva zile de la a doua doză.
Tinerii sunt afectați în mod deosebit, iar la adolescenți și bărbații tineri sunt mai severe (reprezentând aproximativ 80 la sută dintre cazuri) decât la fete și femei tinere.
În studiul israelian, majoritatea cazurilor au apărut la grupa de vârstă între 16-19 ani, în timp ce tinerii de 18-24 de ani au fost expuși unui risc mai mare în raportul canadian. Cu toate acestea, cele două studii pot fi comparate doar într-o măsură limitată, deoarece numai vaccinul Pfizer a fost utilizat în Israel. În lucrarea canadiană, riscurile de miocardită au fost comparate și pentru Pfizer, și pentru Moderna.
Raportul de sănătate publică din Ontario pentru perioada 13 decembrie 2020 – 7 august 2021 a înregistrat 263,2 cazuri per caz în grupa de vârstă 18-24 ani cea mai afectată de vaccinul Moderna după a doua doză de peste 1 milion de cutii. Cu Pfizer sunt 37,4 cazuri pe milion de doze.
Pentru studiul din Israel intitulat „Miocardita după vaccinul ARNm BNT162b2 împotriva covid-19”, a fost examinat un eșantion din decembrie 2020 până în mai 2021, cu aproximativ cinci milioane de oameni vaccinați. Ministerul Sănătății din Israel a înregistrat 136 de cazuri de „miocardită finală sau probabilă” care au apărut aproape de vaccinare. Acesta este „mai mult decât dublul riscului la persoanele nevaccinate”.
Aproximativ 1 din 6.637 de bărbați vaccinați și 1 din 99.853 de femei vaccinate cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani vor avea miocardită „confirmată sau probabilă” în 21 de zile de la a doua vaccinare. În trei din patru cazuri, s-a spus că miocardita este ușoară, potrivit studiilor clinice disponibile.
A consemnat Ciprian Pop