Publicat: 5 Decembrie, 2014 - 18:46

Deputat independent de Alba, Cornel-George COMȘA, a semnat următoarea declarație de presă: "România a sărbătorit recent Ziua Națională fără Tutun, omagiată în fiecare an în a treia joi din luna noiembrie, printr-o serie de acțiuni atât instituționale, cât și ale organizațiilor non-guvernamentale,  de a atrage atenția populației asupra impactului negativ al fumatului asupra sănătății oamenilor.

La nivel guvernamental, avem Agenția Națională Antidrog (ANA), care, prin intermediul centrelor sale teritoriale de prevenire, evaluare și consiliere antidrog,  a folosit destul de timid marcarea Zilei Naționale fără Tutun din acest an. Fiind o instituție a statului român, finanțată din banii fiecărui contribuabil, ANA ar fi trebuit să folosească la maximum acest prilej pentru a derula activități de informare-sensibilizare-conștientizare în mediul școlar, familial și comunitar în legătură cu riscurile consumului de tutun.

Nu am auzit însă că Agenția să inițieze campanii de informare în unitățile de învățământ mai îndepărtate de orașele-capitale de județe, și nici în satele situate la limita civilizației urbane. În acest context, cred că este nevoie de o informare tocmai în zonele lipsite de acest confort specific așezărilor urbane, deoarece, așa cum eronat spunea primul-ministru, nu toți copiii au privilegiul de a avea un telefon inteligent, o tabletă sau un laptop...Cu prilejul zilei de 20 noiembrie din acest an, specialiștii ANA s-au limitat la a contura 'abilitățile unei vieți sănătoase' doar prin intermediul unui comunicat de presă, fără a insista asupra cauzelor care conduc la numărul din ce în ce mai crescut al românilor dependenți de această deprindere nocivă.

Dacă ne raportăm strict la cifrele oficiale, în România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit informațiilor furnizate de Societatea Română de Pneumologie. Deși studiile mai arată că 89% dintre fumătorii români își doresc să reducă numărul țigărilor sau să renunțe complet la fumat, doar un procent infim al acestora reușesc acest lucru.  Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul produce în prezent circa șase milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori și foști fumători,  iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuși fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea crește la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic și asupra celor aflați în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă și ca o amenințare drastică la adresa sănătății publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace și a cancerului pulmonar la adulții expuși, numai în Europa bolile legate de fumat provocând anual 650.000 victime, din care 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Ceea ce mi se pare însă neverosimil este faptul că sistemul public de sănătate a cheltuit 1,2 miliarde lei conform ultimei raportări doar în anul 2012 pentru afecțiunile cauzate de fumat, colectând din taxa pe viciu cu 100 de milioane de lei mai puțin, sumă ce reprezintă deficit la bugetul de stat. Rezultatele ultimului studiu efectuat pe acest subiect, cel din 2012, arată că bugetul național a suportat suma de 1,2 miliarde lei drept cheltuieli totale atribuite celor patru categorii de afecțiuni asociate fumatului:  bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, cancerul și bolile respiratorii și tuberculoza. Din totalul cheltuielilor dintr-un an, studiul respectiv indică faptul că fumatul este responsabil pentru un procent de 27,8%, finanțarea fiind asigurată din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate și bugetul Ministerului Sănătății,  constituit din fonduri din bugetul de stat și din venituri proprii,  respectiv așa-numita 'taxa pe viciu'.

În ciuda acestor sume considerabile, specialiștii atrag atenția că în fiecare oră cinci români mor din cauza fumatului !  Astfel, în anul 2012,  42.022 de persoane au decedat din cauza afecțiunilor provocate de fumat,  respectiv o creștere cu 25% față de anul 2005, când au murit din aceeași cauză doar 33.000 de persoane.

În consecință, consider că Ministerul Sănătății trebuie să adopte de urgență o strategie clară privind reducerea incidenței principalelor categorii de boli asociate consumului de tutun. Este important, fără îndoială, că există bugete consistente pentru diagnosticarea și tratarea acestor afecțiuni, însă ele trebuie să fie reflectate și în diminuarea mortalității cauzate de bolile respective, nu să aibă ca efect creșterea românilor decedați din cauza fumatului".

Deputat independent de Alba,

Cornel-George COMȘA