Publicat: 26 Octombrie, 2016 - 20:36
Share

Dosarul cu cererea de atribuire a Indicației Geografice Projetate pentru produsul 'Scrumbie de Dunăre afumată' a fost transmis la Uniunea Europeană de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, odată cu încheierea perioadei de opoziție națională la 17 octombrie 2016. Prin politica de calitate bazată de schema de certificare IGP-DOP-STG, Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene contribuie la promovarea produselor agro-alimentare europene, transmițând consumatorilor renumele unor indicații geografice.

Daniel Buhai, reprezentantul Asociației RO-PESCADOR, grupul aplicant care a depus dosarul pentru obținerea certificării europene IGP, spune: 'Reușita noastră de a obținea recunoașterea ca produs IGP va fi și reușita gastronomiei românești. Suntem bucuroși că 'Scrumbia de Dunăre afumată' a ?pornit' pe calea consacrării pe masa consumatorilor europeni. Este un produs de calitate specific și reprezentativ pentru tradiția culinară locală. Ne bucurăm, echipa RO-PESCADOR împreună cu echipa MADR și specialiștii organismului național de certificare CERTIND S.A, că am făcut acest pas înainte.'

'Scrumbie de Dunăre afumată' este un pește întreg, de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare, uniformă pe toată suprafața, cu textură suculentă, gust de pește afumat, ușor sărat, consistență onctuoasă. Datorită metodei de prelucrare, inițial produsul are un gust dulce, după care se simte un gust sărat și ușor acrișor.

Scrumbia de Dunăre este capturată sezonier, într-un areal geografic delimitat al Dunării la vărsare, exemplare doar cu o greutate mai mare de 250 grame; Scrumbia de Dunăre eviscerată, este zvântată, afumată la rece numai cu rumeguș de lemn de esență tare, răcită și maturată, iar în final ștearsă bucată cu bucată. Produsul este ambalat și etichetat gata de consum.

Scrumbia de Dunăre migrează din Marea Neagră în Dunăre pentru reproducție, din luna martie până în luna august, perioadă în care se efectuează și captura. Scrumbiile capturate din Dunăre sunt foarte bogate în grăsimi (Scrumbia de Dunăre este cel mai bogat pește în grăsimi, la nivelul ei de mărime), conțin acizi grași Omega3 și Omega6, datorate ciclului biologic al Scrumbiei de Dunăre.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Î: Câte produse agro-alimentare sunt înrolate în schema de calitate IGP-DOP-STG a Uniunii Europene?

R: Până în prezent Uniunea Europeană are înregistrate 1374 de produse agro-alimentare IGP-DOP-STG, conform Bazei de date a CE, DOOR de la link-ul http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html

Î: Câte produse agro-alimentare românești sunt înrolate în schema de calitate IGP-DOP-STG a Uniunii Europene până în prezent? Câte sunt în analiză?

R: Telemeaua de Ibănești DOP, Salamul de Sibiu IGP, magiunul de prune de Topoloveni IGP. Sunt în stadiu de analiză cârnații de Pleșcoi pentru IGP, Novacul afumat din Țara Bârsei pentru IGP.

Î: Ce înseamnă IGP — Indicație Geografică Protejată?

R: Se poate cere pentru un produs agro-alimentar recunoașterea ca produs IPG, dacă îndeplinește 4 condiții: (1) este originar dintr-o anumită regiune, loc specific sau țară; (2) posedă o calitate specifică, reputație sau alte caracteristici atribuite originii geografice; (3) se admite ca materiile prime folosite să provină și din afara ariei geografice definite; (4) anumite operații ale procesului de producție, cum ar fi: ambalarea, congelarea, depozitarea etc., pot avea loc în afara ariei geografice definite.

Î: Cum poate contribui consumatorul la succesul 'Scrumbiei de Dunăre afumate'?

R: 'Scrumbie de Dunăre afumată' trebuie solicitată, consumată și apreciată. Este un produs de calitate, care exprimă raritatea, specificitatea unei zone. Consumând 'Scrumbie de Dunăre afumată' consumați un produs local, astfel punându-se bani în economia locală. Se păstrează locuri de muncă în economia locală. ?i, în sens mai larg, 'Scrumbie de Dunăre afumată' poate deveni un vector de promovare a ariei geografice din care provine, sub toate aspectele.

Alosa pontica, reproducere după Grigore Antipa, 'Fauna ichtiologică a României', Academia Română, București, 1909

Î: Care este situația la nivel european în ce privește IPG ?

R: Ungaria are înregistrate șapte produse agro-alimentare IGP, Bulgaria are 2 IGP, Grecia are 29 IGP. De regulă cu cât o țară are o industrie agro-alimentară mai dezvoltată, de tradiție, care păstrează specificul cultural al gastronomiei naționale, cu atât are mai multe produse. Schema de calitate a UE stă la baza unui clasament al puterii gastronomiilor europene. Conform unei analize realizate de Tiberiu Cazacioc, publicată în revista de specialitate a CERTIND S.A., situația IGP la nivel european este următoarea:

Î: Care este potențialul de piață pentru produsele cu indicație geografică la nivelul Uniunii Europene?

R: Conform Comisiei Europene, în 2010, valoarea de vânzare a indicațiilor geografice a reprezentat 54,3 miliarde ? pentru toate categoriile (produse agricole, vinuri, vinuri aromatizate și băuturi spirtoase). Această cifră reprezintă o pondere de aproape 6 % în sectorul agroalimentar și al băuturilor. Prin intermediul acordurilor comerciale, ni se oferă posibilități de a proteja indicațiile geografice ale UE în țările terțe, de a introduce mai ușor produsele de calitate cu potențial ridicat de export pe piețele internaționale și de a extinde comercializarea produselor aflate deja pe piață. În 2010, 15 % din totalitatea alimentelor și băuturilor din UE exportate spre țări terțe au fost produse cu indicații geografice. LINK http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2172_ro.htm

Comunicat de presă - Asociația RO-PESCADOR