30 iunie 2022

Români, chiar vi se pregătește ceva!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În 1991, cînd mi-a căzut în mînă primul proiect de lege a SRI, am scris în revista Expres un articol întins pe două pagini. El se numea „Români, vi se pregătește ceva!”. Avertismentul a circulat și răscirculat în epocă! Amenințarea respectivă avea să devină titlul unei cărți în care am strîns toate articolele și interviurile din anii tulburi de după căderea lui Nicolae Ceaușescu. Atunci, s-au pus bazele Noii Securități. Noua Securitate ambalată în pretenții democratice se voia și se mai vrea în toate.

Destul de repede, Noua Securitate românească a ajuns să controleze statul în toate articulațiile, resursele și mecanismele sale. De la politică la economie, de la instituții publice și pînă la canalele de comunicare, toate, în proporții diferite în funcție de importanță, sunt controlate, dirijate sau supravegheate de către serviciile secrete. Ele se întind peste tot. Aproape că nu există societăți comerciale cu capital de stat care să nu funcționeze sub privirile cîtorva ochi de sticlă ai băieților trimiși ca persoane cu statut special în organismele de conducere. Fenomenul vine dintr-o succesiune de momente politico-istorice.

De la prefacerea Securității comuniste prin schimbarea numelui și a orientării aparente a cîtorva capi (transferați după mari profituri în afaceri nebune în abia născuta economie de piață) pînă la inserarea în partidele politice și în organizațiile civice, totul a fost obiectul unei extinderi progresive, urmate de acoperiri cu încropite prvederi legale.

Bilanțul: controlează aproape tot. Sunt mai răsfirați, mai mulți, mai rapace, mai puțin instruiți, mai supuși și mai agresivi și leșinați după venituri suplimentare. Decorațiile și gradele nu le măsoară decît incompetența. Explicația este relativ simplă. Proiectul de stat gîndit de foștii comuniști și de foștii grei din Securitatea lui Ceaușescu nu putea diferi prea mult de modelul de origine. A fost puțin rafistolat, lustruit și vopsit și înarmat cu idei și principii, dar, pe fond, nu este prea diferit de original. La acestea, s-au adăugat indicațiile partenerilor strategici, superinteresați de un control informativ al al puterii și economiei la capul de pod de la marginea Europei și de la Porțile Orientului.

Aspirațiile și ambițiile Noii Securități de a controla inclusiv Justiția au generat situații cumplite, sentințe aberante și veritabili monștri de putere.

Au instituționalizat binomul împotriva Constituției României, au dirijat jocul politic și de putere, au trîntit personaje sau au gonflat colaboratori, susținîndu-i pînă în poziții de vîrf. Cine nu colaborează ratează ascensiunea sau zboară din ierarhiile partidelor și ale instituțiilor. Au anesteziat controlul parlamentar, au ajuns să joace sub acoperire și în economie. Și se zbat să poată participa în anchetele penale, să controleze jocul democratic și să dețină controlul tuturor înregistrărilor din comunicații. Sub ochii aliaților strategici și ai Uniunii Europene, servicile românești au construit un mecanism de putere greu detectabil, eficient pentru logica și interesele lor, periculos pentru populație, departe de standardele controlului democratic și de ceea ce susțin ele în public. La ora aceasta, tandemul președintele României–-director al SRI–director SPP poate exercita un control nedemocratic asupra oricărei instituții publice, indiferent de responsabilități și de atribuții.

Ca o consecință, s-a refăcut climatul de teamă și bănuială și frica de o putere ocultă care a protejat comunismul de-a lungul deceniilor.

ONG-uri denunță – Proiect controversat, în favoarea SRI

Mai nou, un proiect de nouă lege de funcționare a SRI, departe de orice dezbatere publică și politică, este pregătit să fie trecut prin parlament. Site-ul G4 Media are meritul de a fi ajuns primul la acest proiect și de a fi dezvăluit cîteva dintre prevederile sale discutabile.

Printre altele, „proiectul prevede că beneficiarii legali ai serviciilor furnizate de SRI răspund civil, disciplinar sau material pentru prejudiciile cauzate de neluarea măsurilor necesare, în condițiile legii”. (G4 Media)

Ce menționează proiectul de lege despre obligativitatea civililor de a colabora cu SRI:

Art. 9:

– (1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, Serviciul cooperează cu alte autorităţi şi instituţii, potrivit competenţelor legale.
– (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuţiilor sale, potrivit legii.

Art. 32
– (1) Personalul Serviciului în exercitarea funcţiei îndeplinite în condiţiile legii are dreptul de a utiliza tehnici speciale de investigare specifice activităţii de informaţii şi contrainformaţii ori de aplicare a legii, precum şi să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuţiilor şi competenţelor legale. Persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii.

Citiți și cîntăriți singuri asupra consecințelor! Vom afla și vom reveni și asupra altor idei ascunse în prevederi menite a pregăti o extindere a controlului asupra statului și a vieții noastre publice și private.