27 septembrie 2022

România a participat la exerciţiul Global Sentinel 2022, organizat de SUA pentru creşterea cooperării în domeniul securităţii spaţiale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

România a participat în perioada 25 iulie – 3 august 2022 la exerciţiul multinaţional Global Sentinel 2022 (GS22), organizat de Comandamentul Spaţial al Statelor Unite (USSPACECOM) la Vandenberg Space Force Base, California. Delegaţia României a fost alcătuită din specialişti ai Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Institutului Astronomic al Academiei Romane (AIRA), Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS) şi un reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) din cadrul Agenţiei Spaţiale Militare.

Global Sentinel este principalul eveniment de cooperare în domeniul securităţii al USSPACECOM, gândit pentru a consolida şi dezvolta parteneriatul internaţional, a îmbunătăţi colaborarea operaţională şi a promova un comportament responsabil în domeniul spaţial.

Evenimentul a fost dedicat creşterii interoperabilităţii în activitatea de supraveghere şi urmărire spaţială (Space Surveillance and Tracking – SST) şi a constat în simulări de misiuni specifice, precum: reintrare în atmosfera terestră, coliziuni între obiecte spaţiale artificiale, fragmentări, efectuări de manevre şi acţiuni antisatelit (teste Anti-satellite weapons – ASAT).

Obiectivul principal al acestui eveniment a fost colaborarea şi coordonarea între centrele operaţionale în vederea estimării riscurilor SST din spaţiul extra-atmosferic, de la planificarea observaţiilor astronomice, detectarea obiectelor spaţiale, procesarea datelor, până la analiza riscurilor şi elaborarea de acţiuni corective.

Fiecare stat participant a organizat câte un centru operaţional (SpOC), coordonat de un reprezentant în grupul de decizie (White Cell). Delegaţia României a fost alcătuită din specialişti ai Agenţiei Spaţiale Romane (ROSA), Institutului Astronomic al Academiei Romane (AIRA), Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS) şi un reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) din cadrul Agenţiei Spaţiale Militare.

RO SpOC a făcut parte dintr-un grup regional (TRANSGLOBAL) împreună cu Polonia şi Canada, având ca centru regional de operaţiuni spaţiale SpOC-ul Canadian. Fiecare naţiune participantă a fost rugată să sprijine un centru regional pentru a-şi comanda şi controla senzorii de conştientizare a situaţiei spaţiale pentru a detecta, monitoriza şi urmări obiectele de pe orbită.

De asemenea, li s-a cerut să răspundă la scenarii, concepute pentru a modela evenimente din lumea reală care necesită cooperare multinaţională. RO SpOC a contribuit la misiuni de analiză a coliziunii, fragmentării şi reintrării în atmosferă, dar şi în cadrul scenariilor de test antisatelit sau manevre pe orbită, atât cu date observaţionale, cât şi cu analize specifice, realizate în timp util, astfel încât să fie utilizate în cadrul simulărilor.

Acest eveniment, deşi nu se afla la prima ediţie, a cuprins multe premiere: primul la care participă 25 de naţiuni, primul care cuprinde centre regionale multinaţionale, primul care permite utilizarea de resurse naţionale. Cele mai importante rezultate au fost însă parteneriatele şi camaraderia înfiinţate între participanţi. De asemenea, pentru statele noi din acest an, printre care se numără şi România, participarea la eveniment a oferit oportunitatea de a asista la efectuarea operaţiunilor spaţiale de către specialiştii de top din domeniu, a oferit accesul la echipamente şi date esenţiale şi oportunitatea de a învăţa de la cei mai buni ce presupune conştientizarea domeniului spaţial. Nu în ultimul rând, a fost o oportunitate esenţială pentru a învăţa cum se pot pregăti mai bine specialiştii în domeniul spaţial.

Michael Syintsakos, directorul Global Sentinel a declarat „Global Sentinel construieşte parteneriate şi întăreşte angajamentul nostru internaţional pentru operaţiuni spaţiale sigure şi securizate şi ne aşteptam să crească şi mai mult”, subliniind astfel încă o dată scopul principal al evenimentului – colaborarea multinaţională.

Generalul-maior Michael Morrissey, directorul de politici şi planuri al Comandamentului Spaţial al SUA (USSPACECOM), a vorbit despre modul în care Global Sentinel promovează o ordine internaţională bazată pe reguli, care este importantă pentru toate naţiunile care împărtăşesc spaţiul.

„Consolidarea relaţiilor noastre cu aliaţii şi partenerii este crucială pentru menţinerea unui mediu spaţial sigur şi durabil”, a spus Morrissey. „În acest scop, ne extindem reţeaua de tari partenere, organizaţii internaţionale şi entităţi comerciale. Ne concentrăm pe îmbunătăţirea interoperabilităţii noastre cu aliaţii şi partenerii şi pe schimbul de informaţii care aduc conştientizarea situaţiei, sprijin reciproc şi inovaţie tehnologică întreprinderii spaţiale.”

Global Sentinel a început în 2014 cu şapte tari participante şi a crescut constant acest număr de la an la an. Pentru GS22, participarea din 25 de naţiuni include SUA, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Germania, Israel, Spania, Finlanda, Franţa, Regatul Unit, Grecia, Italia, Japonia, Republica Coreea, Ţările de Jos, Norvegia, Noua Zeelandă, Peru, Polonia, Portugalia, România, Suedia, Thailanda şi Ucraina.

* * *

Agenţia Spaţială Romană (ROSA) este o instituţie publică finanţată integral din venituri proprii, funcţionâƒnd conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/ 20.11.1995 şi a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice – Autoritatea Naţională Pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (A.N.C.S.I.).

ROSA dezvolta Programul Naţional Spaţial şi coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare şi aplicaţii spaţiale, fiind autorizată să înfiinţeze centre de cercetare şi dezvoltare.

Totodată, Agenţia este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research).

ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internaţională, precum cele cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) sau Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Agenţia desfăşoară şi propriile proiecte de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare prin ROSA Research Centre.

Din 2004 Agenţia este condusă de Preşedinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.