Publicat: 17 Iulie, 2012 - 15:10
Din cauza lui Liviu Negoita

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Dan Vlădescu, a declarat Marţi, într-o conferinţă de presă, că România ar putea fi amendată dacă va fi instituit infringement de către Comisia Europeană ca urmare a mai multor zeci de contracte de achiziţii publice atribuite de fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoiţă, prin negociere directă.

"Pe 12 iunie am primit un telefon şi un mail de la domnul subsecretar de stat Horaţiu Răzvan Radu, care mi-a atras atenţia că ANRMAP nu a răspuns unei solicitări oficiale a MaEur cu privire la un posibil caz de infringement. Solicitarea era înregistrată la ANRMAP încă din 3 aprilie 2012, în baza unei adrese plecate de la MaEur, se pare în 28 martie 2012. Statul român avea obligaţia să răspundă CE într-un termen limită de 10 săptămâni (31 mai - n.r.), care nu a fost respectat. De ce nu s-a întreprins niciun demers în vederea verificării sesizării primite din partea CE prin intermediul unui sistem de comunicaţii electronice - EU Pilot- nu pot eu să vă răspund. Solicitarea era în instituţie din data de 3 aprilie şi, până în 12 iunie, nu s-a mişcat nicio hârtie în legătură cu acest caz de infringement care poate să aibă consecinţe foarte grave pentru bugetul statului român. Evident, dacă statul român va trebui să plătească, vinovaţii vor trebui să plătească", a declarat Dan Vlădescu.

Vlădescu a spus că din cele 77 de contracte încheiate de Primăria Sectorului 3, peste 40 au probleme.

"De ce nu au fost ele observate în interiorul termenului de prescripţie, în cadrul procedurii de supraveghere pe care o desfăşoară ANRMAP, nu ştiu, pentru că nu eu am fost la conducerea instituţiei în perioada de timp în care faptele puteau fi constatate şi putea fi aplicată în mod corect o sancţiune contravenţională. Marea majoritate a contractelor au fost încheiate în anii 2007 - 2008, prin urmare ele s-au prescris de foarte mult timp. (...) Nu eu aplic avertismentul, nu eu aplic amenda, nu eu am abilitatea legală de a anula un proces verbal de contravenţie pe care l-au întocmit subalternii mei. Ceea ce este cert este că pentru toate cele peste 40 de contracte atribuite cu încălcarea dispoziţiilor legale termenul de prescripţie, conform raportului de control pe care l-au întocmit subordonaţii mei, termenul de prescripţie a expirat de mult. (...) Numai că, pentru a beneficia de dispoziţiile legale, trebuia să fie trecută în anunţul iniţial de participare întreaga valoare, de 100 de milioane de lei, nu de 20 de milioane de lei, deci, obligatoriu, anunţul de participare trebuia să fie publicat atât la organismul românesc competent în domeniul achiziţiilor publice - SEAP-, cât şi la organismul european care asigură publicitatea acestor proceduri de achiziţii publice - JOUE. Acesta a fost mecanismul folosit pentru toate cele peste 40 de încălcări constatate de reprezentanţii ANRMAP", a arătat Vlădescu.