Publicat: 4 Mai, 2014 - 18:39

România are nevoie de crearea unei reţele multiprofesionale de excelenţă în domeniul mastocitozei, formată din specialişti din mai multe domenii, a declarat vineri preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Mastocitoză, Aura Bunoro.
"Obiectivul principal este crearea unei reţele multiprofesionale de excelenţă în domeniul mastocitozei în România,
formată din specialişti din mai multe domenii (hematologie, alergologie, dermatologie, anatomopatologie, biologie), care vor ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor de mastocitoză, precum şi la depistarea corectă şi la timp a acestei maladii rare", a spus Aura Bunoro.

Reprezentanta Asociaţiei Române pentru Boli Rare, Dorica Dan, a afirmat că acest lucru ar însemna pentru, în primul rând,
pacienţi că cineva va fi suficient de instruit şi abilitat să îi sprijine în îngrijirea lor, să le ofere tratament, să îi instruiască.
"România trebuie să se alinieze la standardele europene şi atunci trebuie ca aceste centre să fie acreditate, pentru că expertiza trebuie dovedită", a opinat la rândul său  Dorica Dan.

Medicul hematolog Iulia Ursuleac, de la Institutul Clinic Fundeni, a reliefat necesitatea  realizării  unui registru naţional al pacienţilor cu această afecţiune.

"Nu orice reacţie alergică la un medicament este mastocitoză. Mastocitoza este de mai multe feluri: cutanată,
sistemică, indolentă şi malignă-agresivă. În ţara noastră, aproximativ 20 de persoane au forma malignă-agresivă. Este nevoie a se pune bazele registrului de pacienţi cu această afecţiune. Forma agresivă se
manifestă prin insuficienţă de organe (ficat, splină, ganglioni), creşterea ficatului, febră, tulburări digestive, etc", a spus medicul.

Medicul alergolog Cristina Vlaicu a susţinut că mastocitoza este caracterizată prin acumularea de mastocite şi proliferarea lor în organism. Ea a subliniat că este fundamentală evitarea factorilor
declanşatori precum căldura, medicamentele nesteroidiene, cele folosite la febră, derivate din morfină, veninuri, medicamente folosite în anestezie.
Coordonatorul reţelei spaniole de mastocitoză, Luis Escribano, prezent la conferinţă, a arătat că majoritatea formelor de
mastocitoză nu sunt maligne. Potrivit acestuia, în majoritatea cazurilor pacienţii prezintă leziuni cutanate, roşeaţă, mâncărime.

Autor: Cornelia Stanciu