27 mai 2022

România asigură Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit şi prezidat miercuri, 22 septembrie 2021, cea de-a zecea conferinţă ministerială a Comunităţii Democraţiilor (CoD), desfăşurată în marja Adunării Generale de la New York, în sistem hibrid, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor.

În deschiderea reuniunii au mai luat cuvântul, de asemenea, Secretarul General al Comunităţii Democraţiilor, Thomas E. Garrett, Preşedintele celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Abdullah Shahid, Secretarul General Adjunct al ONU pentru Afaceri Politice şi Peacebuilding, Rosemary A. DiCarlo, şi Subsecretarul de Stat pentru Securitate Civilă, Democraţie şi Drepturile Omului al Statelor Unite ale Americii, Uzra Zeya, în calitate de keynote speaker. De asemenea, s-a adresat reuniunii Preşedintele Fondului Naţional pentru Democraţie al SUA, Damon Wilson.

Secretarul General al CoD, Thomas Garrett, a mulţumit României pentru activitatea susţinută la conducerea Comunităţii Democraţiilor, subliniind importanţa leadershipului Preşedinţiei române în coordonarea şi consolidarea rezilienţei acestei platforme, în special în condiţiile provocate de pandemia de COVID-19.

În discursul susţinut în deschiderea reuniunii, şeful diplomaţiei române a evocat relevanţa şi importanţa Principiilor Declaraţiei de la Varşovia, documentul fondator al CoD, precum şi ale cadrului oferit de Declaraţia de la Bucureşti (http://www.mae.ro/node/52946), adoptată cu ocazia Conferinţei de aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea organizaţiei, în iunie 2020, găzduită de ministrul Bogdan Aurescu, în calitate de Preşedinţie română a CoD. Declaraţia de la Bucureşti evidenţiază, în acest sens, că sistemele democratice, prin respectul pentru drepturile omului, capacităţile instituţionale, transparenţă şi încredere, oferă şi cel mai bun cadru pentru depăşirea situaţiilor de criză, inclusiv cea generată de pandemie.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a menţionat că angajamentul constant al României pentru democraţie, statul de drept şi drepturile omului a fost intensificat în contextul provocărilor actuale cu care se confruntă statele din întreaga lume, inclusiv pe fondul pandemiei de COVID-19. Şeful diplomaţiei române a punctat că România urmăreşte îndeplinirea acestor obiective inclusiv prin promovarea educaţiei ca obiectiv prioritar, a implicării tinerilor, a cooperării cu societatea civilă, combaterea corupţiei şi creşterea nivelului de transparenţă. Ministrul român a precizat că, pentru continuarea îndeplinirii la nivel multilateral a acestor obiective corelate priorităţilor asumate la conducerea CoD, România şi-a depus candidatura pentru un mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului.

Totodată, ministrul român a făcut apel la canalizarea eforturilor pentru consolidarea şi coordonarea iniţiativelor la nivel internaţional pentru sprijinirea democraţiilor din întreaga lume, pentru a răspunde provocărilor multidimensionale cu care se confruntă şi a evidenţiat că democraţiile reziliente au mecanisme specifice de a răspunde situaţiilor de criză, precum şi de a sancţiona derapajele democratice.

Şeful diplomaţiei române a reiterat, cu acest prilej, sprijinul României şi al Comunităţii Democraţiilor pentru eforturile Administraţiei SUA în organizarea Summitului pentru Democraţie, menit să abordeze multiplele ameninţări cu care se confruntă democraţiile de astăzi, prin acţiune colectivă.

În încheierea intervenţiei sale, ministrul afacerilor externe a reconfirmat angajamentul României de a continua, în calitatea sa de Preşedinţie a CoD, promovarea obiectivelor, valorilor şi principiilor Comunităţii Democraţiilor.

În cadrul evenimentului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a anunţat adoptarea Declaraţiei ministeriale de la Bucureşti a Comunităţii Democraţiilor (New York City – https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2021/2021_pdf/10th_cod_ministerial_declaration.pdf), document ce reafirmă, printre altele, angajamentul CoD pentru principiile fondatoare şi face apel ca statele ,,să promoveze şi încurajeze participarea deplină, echitabilă şi semnificativă a tuturor în spaţiile civice deschise şi incluzive, care stau la baza statului de drept, pentru a consolida instituţiile pluraliste şi independente”.

Informaţii suplimentare
România asigură Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022. Mandatul României la conducerea CoD, exercitat începând cu 15 septembrie 2019, asumat iniţial pentru perioada 2019-2021, a fost prelungit, la 18 mai 2021, în condiţii excepţionale, în contextul necesităţii asigurării continuităţii şi gestionării eficiente a activităţii CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul şi formatul unora dintre activităţile organizaţiei (mai multe informaţii aici – https://www.mae.ro/node/55727).

Asumarea acestei funcţii reflectă angajamentul puternic al României pentru promovarea şi consolidarea valorilor democratice, iar încrederea de care s-a bucurat ţara noastră din partea Comunităţii Democraţiilor demonstrează recunoaşterea eforturilor constante ale României pentru sprijinirea statului de drept şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Principalele obiective ale României la Preşedinţia CoD sunt, inter alia, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, promovarea democraţiei pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea şi dezvoltarea durabilă, precum şi relaţia dintre procesele democratice şi tehnologia informaţiei.

Conferinţele ministeriale ale CoD sunt cele mai importante evenimente ale Comunităţii Democraţiilor, organizate o dată la doi ani. Cea de-a zecea Conferinţă Ministerială a CoD era planificată să aibă loc la Bucureşti, în luna iunie 2020, însă a fost amânată în contextul situaţiei generate de pandemia de COVID-19. Desfăşurarea evenimentului în marja Adunării Generale a ONU a oferit vizibilitate mandatului activ a României la conducerea CoD şi a permis promovarea iniţiativelor concrete ale României pentru promovarea democraţiei la nivel global, inclusiv din perspectiva sprijinului pentru organizarea Summitului pentru Democraţie, organizat de Preşedintele Joseph R. Biden la sfârşitul anului. Cea de-a noua Conferinţă Ministerială a CoD a avut loc la Washington, în anul 2017.

Comunitatea Democraţiilor, înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa SUA, prin semnarea de către 106 state a Declaraţiei de la Varşovia, este cea mai amplă platformă de dezbatere şi schimb de experienţă pe tema democraţiei la nivel global. Ultima reuniune ministerială a Comunităţii Democraţiilor a avut loc în 2017 la Washington, în timpul Preşedinţiei SUA a CoD.