Publicat: 22 Iunie, 2017 - 16:01
Share

De Sânziene, Alina Șerban și Doru Ciolacu de la TVR Craiova sunt gazdele unui eveniment care celebrează portul popular, transmis în direct din Gorj și din Iași. Telespectatorii TVR 3 sunt poftiți 'În familie', pe 24 iunie, de la ora 13.00.

Oltenia și Moldova vor fi, în acest sfârșit de săptămână, unite de dragostea față de portul popular românesc. A doua ediție a Festivalului 'RomânIA Autentică' va avea loc, anul acesta, atât în Gorj, cât și la Iași. Pe parcursul a trei ore (13.00-16.00), sâmbătă, 24 iunie, Alina Șerban și Doru Ciolacu prezintă la TVR 3 și online, pe TVR+, o ediție specială În familie, a cărei 'vedetă' este ia românească.

Tradițiile și obiceiurile legate de ziua de Sânziene (Drăgaica) vor fi aduse în atenția publicului prin soliști și dansatori îndrăgiți, dar și prin meșteri artizani și mâncare tradițională, iar organizatorii evenimentului își propun să adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare.

Alături de cei prezenți la festival, telespectatorii TVR 3 sunt invitați la o serbare câmpenească, în Hobița, la Casa memorială Constantin Brâncuși, unde îi așteaptă expoziții și demonstrații ale meșteșugarilor populari, mâncăruri alese și multă voie bună.

Ansambluri din toate zonele județului vor evolua pe scena festivalului, iar în spectacolul de gală vor urca pe scenă nume mari precum: Niculina Stoican, Maria Dragomiroiu, Nicoleta Voica, Veta Biriș, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Valentin Sanfira, Claudia Torop, Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Marian Mendregoniu, Georgiana Bârsac, Natalia Gojanu, Roxana Croitoru precum și alți invitați speciali din toate zonele țării. Desigur, nu va lipsi nici Ansamblul Artistic Profesionist 'Doina Gorjului', coordonat de Gheorghe Porumbel. Orchestra ansamblului va fi dirijată de maeștrii Marcel Parnica și Aurel Blondea, iar corpul de balet va fi coordonat de maestrul coregraf Valeriu Saraolu.

Tot În familie va fi, sâmbătă, și TVR Iași, care va transmite în duplex cu TVR Craiova de pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt. Despre importanța zilei și organizarea evenimentului în capitala Moldovei vom afla amănunte de la Mihai Chirică, primarul municipiului Iași. Cât despre portul autentic și lada de zestre din copilărie, acestea ne vor fi aduse mai aproape de îndrăgitele doamne ale muzicii populare Sofia Vicoveanca și Laura Lavric. Frumusețea portului din trecut va putea fi admirată într-o paradă a costumului tradițonal, pe traseul Palatul Roznovanu — Palatul Culturii. Și la Iași, alături de meșterii populari, telespectatorii TVR 3 vor putea deprinde tehnicile care au fost transmise din generație în generație.

Tot pe 24 iunie, de la ora 20.30, TVR Iași va transmite în direct, pe canalul TVR Iași Regional, concertul Orchestrei 'Lăutarii' și Ion Paladi, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros.