Publicat: 6 Iunie, 2014 - 12:45
Share

Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget, a primit joi seara în numele României, premiul „Cel mai bun emitent suveran în 2013” acordat de către revista EMEA Finance. Ceremonia s-a desfăşurat la sediul The Law Society din Londra.

În luna februarie 2014, revista EMEA Finance a anunţat că România este apreciată ca fiind cel mai bun emitent suveran din regiune în anul 2013 (Best Sovereign Borrower in 2013). 

Acordarea acestui premiu reflectă activitatea susţinută a României din anul 2013, în calitate de emitent suveran pe pieţele externe de capital, când România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a atras de pe piaţa externă 3,1 miliarde EURO echivalent, respectiv 2,0 miliarde EURO şi 1,5 miliarde USD, aceste sume asigurând 19,5% din necesarul de finanţare a administraţiei publice centrale.

Nivelul scăzut al costului mediu şi nivelul ridicat de suprasubscriere, în condiţiile unei participări diversificate, atât instituţionale cât şi geografice a bazei de investitori, la toate tranzacţiile realizate de România în 2013 pe pieţele internaţionale de capital, demonstrează credibilitatea de care s-a bucurat pe plan extern România, urmare a politicilor economice actuale şi a aprecierii pozitive privind evoluţia consolidării fiscale şi a reformelor structurale.

Revista EMEA Finance este o publicaţie independentă care tratează subiecte ce privesc comunitatea financiară din regiunea EMEA (statele emergente din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) şi abordează activităţile, provocările şi oportunităţile din această regiune.

Cu ocazia deplasării la Londra ministrul Voinea a acordat interviuri postului de televiziune CNBC şi publicaţiei Financial Times.