28 septembrie 2022

România celebrează 156 de ani de apartenenţă la Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, ţara noastră devenind stat membru UIT în 1866

Distribuie pe rețelele tale sociale:

CONFERINŢA PLENIPOTENŢIARILOR UIT, 2022

În anul 2022, România celebrează 156 de ani de apartenenţă la Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, ţara noastră devenind stat membru UIT în 1866.

România a participat activ în cadrul UIT de-a lungul anilor, reprezentanţii săi primind în numeroase rânduri girul Statelor Membre pentru a exercita funcţii importante în cadrul Conferinţelor Plenipotenţiarilor şi a Conferinţelor Mondiale sau în grupurile de studiu din structura UIT. Totodată, în cadrul Conferinţei Plenipotenţiarilor UIT 2018, România a fost aleasă pentru cel de-al şaptelea mandat consecutiv membru în Consiliul UIT, ca reprezentant al Regiunii C (Europa de Est şi Asia de Nord).

Toate aceste activităţi au adus de-a lungul timpului o serie de beneficii, o imagine proactivă şi profesionistă perpetuă în mediul de lucru al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor şi, nu în ultimul rând, vizibilitate pentru România. Astfel, în acest context, a fost apreciată ca fiind oportună găzduirea de către România a celei de a 21-a ediţii a Conferinţei Plenipotenţiarilor UIT, având în vedere importanţa activităţii desfăşurate de UIT pentru sectorul comunicaţiilor electronice şi societăţii informaţionale din România, precum şi implicarea specialiştilor români în activitatea acestei agenţii specializate a sistemului ONU.

Pentru a marca un eveniment de importanţă majoră pentru sectorul IT&C la nivel mondial, pe care România îl va organiza în Bucureşti, la Palatul Parlamentului, Romfilatelia va introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale Conferinţa Plenipotenţiarilor UIT, 2022, luni, 26 septembrie, data începerii Conferinţei.

Pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 10 Lei este redată sigla Conferinţei Plenipotenţiarilor UIT, iar pe fundalul minicolii este ilustrată o imagine nocturnă a capitalei României, Bucureşti, gazda evenimentului.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU/UIT) este agenţia specializată a Naţiunilor Unite pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, înfiinţată în anul 1865, fiind astfel şi cea mai veche dintre agenţiile ONU.

Activitatea UIT este structurată pe trei domenii: Radiocomunicaţii (ITU-R), Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D), fiecare dintre aceste domenii fiind vizibile, în principal, prin intermediul conferinţelor şi grupurilor de lucru/studiu, în cadrul cărora reprezentanţii statelor membre negociază convenţii, pe care se bazează funcţionarea serviciilor de telecomunicaţii la nivel global.

În acest context, organizarea unui eveniment de amploarea PP-22 nu este o pură întâmplare, ci semnifică recunoaşterea şi aprecierea la nivel internaţional atât pentru implicarea specialiştilor români în activităţile UIT, cât şi a nivelului de dezvoltare al sectorului comunicaţiilor electronice din ţara noastră, într-o perioadă în care acest domeniu se dovedeşte crucial pentru depăşirea pandemiei de Covid-19 şi atingerea unor noi praguri de dezvoltare economică şi socială.

Logo-ul Conferinţiei, ilustrat pe timbrul emisiunii, a fost realizat în urma propunerilor ANCOM, fiind prezentat, oficial, în cadrul Consultării membrilor Consiliului Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (VCC-1) din iunie 2021 şi reprezintă o îmbinare a renumitelor motive tradiţionale româneşti cu scopul principal al Conferinţei – unitate şi consens în rândul statelor membre.

Pe vigneta din partea superioară a minicolii a fost inserată sigla Guvernului României, iar pe vigneta din partea inferioară a minicolii a fost creat un cod QR, cu trimitere la linkul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor.

Pe plicul „prima zi” a emisiunii este ilustrată o imagine panoramică nocturnă a oraşului Bucureşti şi sunt inserate atât logo-urile Conferinţei, cât şi siglele instituţiilor implicate direct în organizarea evenimentului.

Romfilatelia mulţumeşte Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, Guvernului României, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, precum şi ANCOM, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea va fi disponibilă de luni, 26 septembrie, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Biroul Relaţii Publice