Publicat: 24 Mai, 2016 - 09:00
Share
Prezentăm programul integral al evenimentului găzduit de Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării (Acvariu), Tulcea
Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) dedică perioada 22 – 27 mai 2016 marcării evenimentelor Zilei Europene a Parcurilor și a Zilei Internaționale a Biodiversității, prin organizarea de acţiuni de celebrare în perimetrul RBDD împreună cu elevii şi cadrele didactice de la şcolile din localităţile Crişan şi Sulina, prin centrele de informare și vizitare precum și în municipiul Tulcea.
În data de 24 mai, ARBDD în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, organizează la Tulcea, la Centrul Muzeal Eco-turistic Delta Dunării, un eveniment ce va marca cele doua celebrări ale zilelor de mediu, cu participarea reprezentanților autorităților centrale și locale, precum și a reprezentanților ariilor protejate din țară. 

Tema ediției din 2016, care este "Gustul naturii" ("A Taste of Nature"), se referă la faptul că în Anul internațional al leguminoaselor, desfășurat sub egida ONU, oamenii trebuie să cedeze în fața gustului produselor naturale locale și de sezon și să aducă laolaltă natura și gastronomia.

Prezentăm programul integral al evenimentului din 24 mai, găzduit de Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării (Acvariu), Tulcea:
 
 09:45 Sosirea participanţilor
 
10:00 Alocuţiuni Acad. Dan MUNTEANU – Preşedinte, CMN - Academia Română Domnul Marius VLAICU – Consilier, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor Domnul Prefect Marin BĂDIȚĂ – Prefectura Judeţului Tulcea Domnul Primar Constantin HOGEA - Primaria Municipiului Tulcea Domnul Dragoş MIHAI – Şef Serviciul Arii Protejate, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva Domnul Grigore BABOIANU – Guvernator, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării
 
11:20 Prezentări
 
11:20 Viorel ROŞCA, Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului - „Agricultura ecologică, mijloc durabil de conservare a biodiversităţii din ariile protejate”
11:40 Alin MOŞ, Administraţia Parcului Natural Apuseni - “Parteneriat pentru mangementul resurselor naturale în Parcul Natural Apuseni”
12:00 Ivan PATZAICHIN şi Teodor FROLU, Asociaţia „Ivan Patzaichin– Mila 23” - "Lotca şi peisajul cultural Delta Dunării"
12:30 Degustare de produse tradiţionale
14:00 Închiderea evenimentului
 

Grigore Baboianu - Guvernatorul Deltei Dunării
 
Marius Vlaicu, consilier MMAP
Marin Bădiță, prefectul județului Tulcea
Academician Dan Munteanu
Ignace Schops, președintele Europarc
Ivan Pațaichin
Asistența
Teodor Frolu, Asociația "Mila 23"
Viorel Roșca, Parcul Național Munții Măcinului
Acvariul Constanța 01
Acvariul Constanța 01
Expo Produse naturale din zona Parcurilor (01)
Expo Produse naturale din zona Parcurilor (02)
Expo Produse naturale din zona Parcurilor (03)
Expo Produse naturale din zona Parcurilor (04)
Potrivit site-ului www.europarc.org, în acest an sunt în desfășurare peste 90 de evenimente în 22 de țări europene, unde pot fi descoperite unele dintre cele mai bune gusturi din natură. Printre activitățile ce celebrează această zi se află, de asemenea, ateliere gastronomice, tururi ghidate, expoziții, concursuri etc.
 
„Din 1999, ariile protejate din Europa sărbătoresc 24 mai ca Zi Europeană a Parcurilor. Scopul ei este de a aduce oamenii mai aproape de natură și a sensibiliza opinia publică asupra importanţei ocrotirii frumuseţilor naturii din zonele protejate și asupra importanţei conservării și managementului durabil al acestor arii.  În decembrie 1994, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a fost admisă ca membru al Federaţiei Parcurilor Naturale şi Naţionale ale Europei/ EUROPARC şi în această calitate a participat la multe iniţiative, proiecte, colaborări cu alte arii protejate” - a declarat Grigore Baboianu, Guvernatorul RBDD.
 
Inițiativa organizată de Federația EUROPARC - Rețeaua Europeană de Arii Protejate își propune să evidențieze legătura dintre ariile protejate și agricultura durabilă precum și valoarea naturii sănătoase pentru securitatea alimentară a Europei. "Prin celebrarea hranei, celebrăm bogăția naturii, munca oamenilor și rolul ariilor protejate în asigurarea continuității acestor procese, în beneficiul naturii și a economiei locale. De milenii, activitățile agricole umane au contribuit la modelarea peisajului. Este importantă păstrarea semințelor, plantelor, animalelor și produselor alimentare, dar la fel de importantă este și varietatea practicilor agricole și a obiceiurilor culturale", declară Ignace Schops, Președintele EUROPARC.
 
Din Grecia până în Marea Britanie, o gamă largă de activități, cu sesiuni de degustare sunt organizate de Parcuri și partenerii locali, toate oferind oamenilor adevărata "Savoare a Naturii". Vor fi excursii ghidate la ferme organice din Italia, piețele cu fermierii locali din Franța, Republica Cehă și Bosnia-Herțegovina, "Trasee gastronomice" și sesiuni de gătit cu bucătari de renume în Spania, tururi ghidate pentru a descoperi produse alimentare din Estonia, Ungaria, Polonia sau Olanda, și "săptămâni gastronomice", în multe restaurante din apropierea Ariilor Protejate din Slovenia, Italia, Portugalia și Spania. 
 
 Ziua Europeană a Parcurilor, o iniţiativă lansată în 1999 de Federaţia EUROPARC, marchează data de 24 mai 1909, când Suedia declara înfiinţarea primelor parcuri naţionale din Europa din nevoia de a proteja natura într-o lume copleşită de interese economice.
 
Tema propusă în fiecare an dă ocazia membrilor să organizeze în jurul acestei date evenimente care celebrează şi subliniază valoarea şi beneficiile generate de ariile naturale protejate. Acestea menţin diversitatea biologică a resurselor naturale şi diversitatea resurselor culturale asociate.
 
EUROPARC are drept obiectiv conservarea frumuseţilor naturale şi a zonelor protejate şi îşi propune să încurajeze cooperarea dintre ţări în toate aspectele care privesc managementul ariilor protejate, pentru a îmbunătăţi şi conserva pentru viitor moştenirea noastră comună.