Publicat: 29 Octombrie, 2013 - 10:53
Share

România a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale (BM) privind mediul de afaceri, până pe locul 73 din 189 de ţări.

Conform topului "Doing Business 2014" publicat marţi de Banca Mondială, înaintea României se află ţări precum: Slovenia (33), Cipru (39), Polonia (45), Slovacia (49), Ungaria (locul 54), Bulgaria (58), Turcia (69) şi Belarus (63),
România este vecină în top cu ţări ca Grecia (locul 72) sau Cehia (75) şi este urmată de Republica Moldova (78), Croaţia (89) sau Rusia (92).

Germania se află pe locul 21 la nivel mondial, iar Danemarca se află pe prima poziţie în UE şi pe locul 5 în lume.

Banca Mondială evaluează mediul de afaceri în funcţie de 10 indicatori generali: procesul de înfiinţare a unei firme, obţinerea avizelor de construcţie, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţilor imobiliare, accesul la credit, gradul de protecţie a investitorilor, taxe, comerţ internaţional, garanţia respectării contractelor şi procedurile de insolvenţă. România stă cel mai prost în ceea ce priveşte accesul la electricitate, obţinerea avizelor de construcţie, plata taxelor şi rezolvarea situaţiilor de insolvenţă, dar înregistrează rezultate mai bune în privinţa accesului la credit.