2 iulie 2022

România dă un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană: Caravana medicală ajunge în oraşul Babadag

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Tulcea, 5 iulie 2021: Dintre cele 199.720 de naşteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani şi 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Statistica arată că unu din zece nou-născuţi în România provine din mame adolescente. De altfel, ţara noastră înregistrează aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani (23%) din Uniunea Europeană.

Dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima naştere, iar 29 chiar la a doua naştere, adică aproape 4%. Pe segmentul 15 – 19 ani, dintre 17.933 de mame precoce, 74% se aflau la prima naştere, 21% erau la a doua naştere şi 4% la a treia naştere. În plus, un număr deloc neglijabil de adolescente sub 19 ani erau la a patra naştere (70) sau chiar la al cincilea copil (11). Acest fapt indică o nevoie neacoperită de servicii şi cronicizată, o ignorare din partea societăţii a fetelor aflate în situaţii de vulnerabilitate.

„Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul la educaţie şi la servicii medicale, crescând riscul maternal şi adâncind distanţa dintre populaţia vulnerabilă şi serviciile de sănătate esenţiale. Cauzele acestui fenomen sunt variate şi adesea asociate. Cel mai adesea este vorba de distanţa mare faţă de cabinetele medicale, lipsa resurselor pentru a plăti transportul, lipsa de informaţii cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii”, explică Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie, 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie. Multe fete şi femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţă şi monitorizarea adecvată a sarcinii şi aşteaptă până când situaţia lor se precipită sau se înrăutăţeşte.

Caravana medicală ajunge în Babadag

Pentru a contribui la reducerea mortalităţii infantile din judeţul Tulcea, Organizaţia Salvaţi Copiii a decis să extindă programul Sănătatea mamei şi a copilului în zonele defavorizate din judeţ. Astfel, sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani, care primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială şi asistenţă pediatrică.

Specialiştii locali ai Organizaţiei Salvaţi Copiii, alături de medici voluntari din cadrul Asociaţiei Caravana cu Medici şi voluntari din partea MSD România au ajuns în Oraşul Babadag. Între 3 si 4 iulie, în spaţiile puse la dispoziţie de Primăria din Babadag şi în comunitate, 150 de paciente au fost consultate gratuit şi au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale, consult oftalmologic şi sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii şi îngrijirea nou-născutului.

„Ceea ce pune în mişcare Caravana cu Medici este parteneriatul dintre echipa de medici, acei oameni care nu se rezumă doar la slujba din centrele medicale, şi susţinătorii iniţiativei. Mă refer aici la acel transfer de bunăvoinţă, de resurse şi de valori umane pentru o Românie mai bună, mai sănătoasă, mai responsabilă. Am găsit în Asociaţia Salvaţi Copiii un susţinător al caravanelor dedicate sănătăţii femeii, asigurând tot suportul local în desfăşurarea evenimentului din Babadag. Randamentul acestor caravane este maxim când există implicare la nivel de autorităţi locale respectiv a unor ONG-uri partenere care lucrează la ”firul ierbii”. Împreună putem aduce medicina secolului XXI în comunităţile izolate din mediul rural”, a declarat Dr. Mihai Ranete, unul dintre fondatorii Asociaţiei Caravana cu Medici şi coordonatorul centrului din Bucureşti.

În cadrul programului Sănătatea mamei şi a copilului, până în prezent, 56.000 de beneficiari (mame, gravide, copii 0-5 ani) au fost susţinuţi.

Date de context:

Caravana medicală se desfăşoară în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale şi sociale pentru adolescente însărcinate şi mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”, destinat adolescentelor însărcinate şi celor care au devenit mame, provenind din mediul rural din România şi Republica Moldova.

Implementat ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers, proiectul are o valoare de peste 1.400.000 USD şi se va desfăşura pe o perioadă de 3 ani (2021-2024). Suma alocată reprezintă cea mai mare investiţie într-un proiect de responsabilitate socială corporativă (CSR) a unei companii farmaceutice din România şi una dintre cele mai mari investiţii sociale private, din domeniul sănătăţii. Acest proiect vine în completarea demersurilor de reducere a mortalităţii materne susţinute de MSD România încă din 2016.

Proiectul ţinteşte un număr de circa 6.300 de beneficiari (adolescentele însărcinate sau cu risc de sarcini nedorite, mame minore şi copii cu vârsta de până la 5 ani) din judeţele cele mai sărace ale celor două ţări şi cu cele mai mari incidenţe ale sarcinilor la adolescente.

Printre obiectivele intervenţiei se numără:

– îmbunătăţirea stării de sănătate a 1.800 de adolescente (1.500 în România şi 300 în Republica Moldova) în timpul sarcinii şi reducerea cazurilor de mortalitate infantilă;

– reducerea numărului de sarcini nedorite, prin consiliere şi educaţie pentru 4.500 de adolescente din zone rurale defavorizate (3.500 în România şi 1.000 în Republica Moldova);

– crearea de parteneriate cu instituţiile relevante la nivel local şi naţional pentru găsirea de soluţii în vederea asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele adolescente din zonele rurale defavorizate şi prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor.