17 octombrie 2021

„România de la ţară”, în două ediţii de colecţie „Dosar România”, la TVR 1

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Aflăm poveştile unor români care au ales să trăiască „viaţa fără ceas”, lăsând confortul oraşelor pe tihna de la sat. Mini-seria în două episoade semnată de Cristina Ţilică şi Răzvan Butaru poate fi văzută pe 25 aprilie şi pe 9 mai, de la ora 18.00, la TVR 1.

„Am învăţat cât de mult drag pot să port pentru România şi cât de mult înseamnă ea pentru mine plecat de atâţia ani în Londra. Căutam România în cer, în oameni, în ploaie, la întâlniri cu alţi români, dar nu am găsit-o acolo. Ea era aici, peste mări şi ţări, sub frunzele nucilor, sub zăpezi, sub soare, printre munţi.” (Andy Hertz, român întors în ţară, într-un cătun din Apuseni)

În ultimii ani, în România, tot mai multe familii părăsesc oraşele şi aleg să îşi trăiască viaţa la sat. Fenomenul a fost accentuat de ravagiile provocate de boala Covid, dar pentru mulţi români, poluarea aerului, poluarea fonică, stresul, aglomeraţia sau timpul pierdut în trafic au devenit de nesuportat, hotărând că mutarea la ţară poate fi soluţia pentru ei. Pe 25 aprilie şi pe 9 mai, emisiunea „Dosar România” ne propune să-i cunoaştem pe câţiva dintre ei, în mini-seria din două părţi „România de la ţară”. Documentarul ce poartă semnătura echipei Cristina Ţilică (realizator) – Răzvan Butaru (producător) se vede duminică, la ora 18.00, la TVR 1.

După o jumătate de secol de când satele au fost depopulate prin industrializarea forţată impusă de fostul partid communist, mulţi orăşeni fac drumul înapoi spre sat, spre „România de la ţară”. Satul românesc „abandonat şi îmbătranit” începe să renască printr-un îndemn pornit din spaţiul virtual. Din „ţara” online.

Pe o reţea de socializare, o comunitate de peste o sută cincizeci de mii de români discută despre priorităţile vieţii la sat, cu totul altele faţă de cele de la oraş. Unii s-au mutat pentru a scăpa de înghesuiala cutiilor de beton în care au trăit, alţii – ca să redescopere o stare de bine pe care traiul în aglomerarea urbană nu le-o oferise. Iniţiatorul grupului „Mutat la ţară – viaţa fără ceas”, Andy Hertz a lăsat el însuşi confortul traiului modern londonez, party-urile de firmă, pub-urile cu muzică şi distracţie şi supermarketurile pline pentru o căsuţă veche într-un cătun din Apuseni, unde şi-a găsit fericirea. S-a îndrăgostit de acel colţ de Rai într-o vacanţă într-atât încât nu s-a mai întors la Londra!

„Simţeam şi eu – şi cred că e la fel pentru mulţi alţii: în oraş eşti rupt de natura ta, eşti rupt de tine însuţi, eşti rupt de ceea ce eşti tu, de fapt, pentru că goana, consumerismul, sclipiciul de peste tot, reclamele şi reducerile şi nu ştiu ce – toate astea te fac să uiţi cine eşti tu şi ce cauţi tu aici, pe lume. La ţară ai mai multă tihnă să le vezi pe toate, să vezi şi stelele nopţii, ai timp să te gândeşti la ce o fi dincolo de cerul ăsta şi la multe altele…”, spune acum Andy, pentru care acest petic de pământ reprezintă „cuibul sfânt” al familiei sale şi cea mai de preţ moştenire pe care o va lăsa fetiţei lui.

„Am născut al treilea copil acasă. Nu am planificat să fie aşa, dar aşa a ieşit”

„În primul rând, m-a adus aici credinţa. Am simţit nevoia să-mi umplu sufletul şi cu altceva şi să caut ce am pierdut rătăcind printre străini deşi nu a fost rău, dar tot aici m-a adus, cumva, Dumnezeu”, crede şi Eliza Druţu, rătăcită mulţi ani prin spaţiul occidental, pentru ca, până la urmă, să abandoneze Florenţa cu toţi artiştii şi arhitectura ei pentru un sătuc din Moldova, unde şi-a găsit liniştea.

Şi tot la fel s-a întâmplat cu Andrei Bota, un inginer care s-a întors pe meleagurile natale, într-un sat din Hunedoara, pentru a-şi dezvolta propria afacere, ori cu Maria şi Cristian Creţescu, doi craioveni retraşi la poalele munţilor Retezat, tocmai în Valea Dinozaurilor, unde şi-au construit o casă din materiale ecologice. Sau cu Andra Mogoşanu şi Dănuţ Tudorache, mutaţi de câţiva ani pe un deal parţial izolat din judeţul Braşov, a căror poveste a început graţie comunităţii celor care împărtăşesc bucuria de a fi împreună, în lumea satului, iar acum „împart aceiaşi munţi”. Aici le-au crescut cei doi copii şi tot aici, chiar în casa de pe deal, li s-a născut, cu doar câteva zile în urmă, cel de-al treilea… De profesie medic veterinar, Andra a fost luată prin surprindere de travaliul început mai devreme decât se aştepta, astfel că soţul a fost cel care a asistat-o la naşterea băieţelului lor.

„Da, am născut al treilea copil acasă, din cauza drumurilor, din cauza condiţiilor. Am avut aţă sterilă de la mătuşa, care este medic, şi de la cabinet, am şi pentru animale. Am avut bisturiu steril, am avut tot ce trebuie în caz de este nevoie – şi a fost nevoie. Nu am planificat să fie aşa, dar aşa a ieşit”, povesteşte cu seninătate tânăra mămică.

Pentru Maria şi Cristi, Andra şi Dănuţ, Andrei, Eliza sau Andy, la fel ca pentru mulţi alţii, scopul nu a fost doar mutatul la ţară, ci viaţa însăşi. Cu toţii au în comun dorinţa de a respira un aer curat, de a trăi într-un spaţiu mai mare, de a-şi creşte calitatea vieţii, de a fi aproape de plante, de munte sau de grădini – indiferent de statutul lor social, de nivelul de educaţie sau de experienţă profesională. Le vom descoperi poveştile în cele două părţi ale mini-seriei „România de la ţară”, în „Dosar România”. Duminică, 25 aprilie, respectiv 9 mai, de la ora 18.00, la TVR 1.

Realizator Maria Cristina Ţilică
Director de imagine Claudiu Petringenaru
Producător Răzvan Butaru