Publicat: 3 Aprilie, 2014 - 08:54

România a depus instrumentul de ratificare a Tratatului privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty – ATT), cu prilejul unei ceremonii care a avut loc la sediul ONU de la New York, la 2 aprilie 2014, înscriindu-se astfel între statele originare ale acestui instrument juridic internaţional.
În cadrul aceleiaşi ceremonii, la care ţara noastră a fost reprezentată de ambasadorul Simona Miculescu, reprezentant permanent al României la ONU, au fost depuse instrumentele de ratificare şi de către Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Marea Britanie, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria şi El Salvador.
ATT este primul instrument juridic care reglementează, la nivel global, comerţul internaţional cu arme convenţionale, muniţiile şi părţile componente ale acestora, iar intrarea în vigoare a acestui tratat va consolida cadrul juridic internaţional şi va întări responsabilitatea statelor în materie de comerţ internaţional cu armamente.
Tratatul este rezultatul unui proces de cooperare globală între statele membre ale Naţiunilor Unite şi societatea civilă, reprezentată prin ONG-uri şi mediul academic, care a început în urmă cu peste şapte ani, pe durata căruia România a jucat un rol activ, manifestându-şi interesul atât la nivel declarativ politic, cât şi prin asumarea unor poziţii de substanţă pe parcursul negocierilor prevederilor tratatului.
Prin semnarea şi ratificarea ATT, România şi-a reiterat ataşamentul faţă de valorile promovate de acest acord multilateral, între care se numără şi respectarea drepturilor omului şi a dreptului umanitar internaţional, precum şi angajamentul său în combaterea comerţului ilegal cu arme convenţionale şi a deturnării acestora către grupări teroriste şi „piaţa neagră”.
Cu titlu general, se poate aprecia că prevederile ATT se regăsesc deja în standardele şi practica naţională în materie de controlul exporturilor, iar implementarea sa nu va crea obligaţii juridice noi pentru companiile româneşti titulare de licenţe de export de produse militare.
Textul ATT şi alte detalii referitoare la tratat, pot fi accesate pe pagina oficială a tratatului
 
Până în prezent, tratatul a fost semnat de 118 ţări şi ratificat de 31 dintre acestea.
Tratatul va intra în vigoare la 90 de zile după data depunerii celui de-al 50-lea instrument de ratificare, acceptare sau aprobare.
Prima conferinţă a statelor părţi va avea loc nu mai târziu de un an de la data intrării ATT în vigoare. Potrivit clauzelor finale, acesta va putea fi amendat cel mai devreme la şase ani de la intrarea în vigoare, cu sprijinul a trei pătrimi dintre statele părţi.
Domeniul tratatului cuprinde operaţiunile de export, import, intermediere, tranzit şi transbordare cu produse militare din cele şapte categorii de arme convenţionale stabilite, pe larg, în Registrul ONU privind Armele Convenţionale, precum şi categoriei armelor de calibru mic şi armamentelor uşoare. Cele şapte categorii sunt: tancuri şi vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie de calibru mare, aeronave de luptă, elicoptere de atac, nave de război, rachete şi lansatoare de rachete.
Semnarea ATT are semnificaţii legate de responsabilizarea statelor care derulează operaţiuni de comerţ exterior cu armamente convenţionale, estimat anual la 60 de miliarde USD, de diminuarea comerţului ilicit în materie şi de realizarea unui nivel adecvat de transparenţă. După intrarea în vigoare, ATT va reduce impactul utilizării armelor convenţionale asupra populaţiei civile din zonele de conflict, 500 de mii de civili fiind anual ucişi în conflicte, şi va diminua încălcările regimurilor de embargo impuse de Consiliul de Securitate al ONU asupra comerţului cu arme.